Film: JØRGEN + ANNE = SANT Norsk barnefilm Regi: Anne Sewitsky Med: Maria Annette Tanderø Berglyd, Otto Garli, Aurora Bach Rodal

Norske filmer tar seg rett som det er fram til barnefilmprogrammet under filmfestivalen i Berlin. Å få åpne hele serien på 13 spillefilmer fra hele verden, valgt ut blant over 1200 innsendte, er en spesiell ære. Etter urpremieren fredag ettermiddag for fullsatt sal, med over tusen tyske unger på plass, er det lett å skjønne hvorfor Anne Sewitskys film fikk den æren.

Ikke bare er det en frisk, god og særdeles velspilt barnefilm. Det er en av tidenes beste norske barnefilmer og ganske sikkert en av de beste norske filmene vi får se i år. Basert på Vigdis Hjorts roman er dette på et vis både barnefilm og ungdomsfilm i ett. Den er sprudlende, energisk fortalt, men samtidig med et så fint blikk for tiåringene den skildrer at den kan sees med stort utbytte av de fleste på alder med ungene i filmen og oppover.

Såpass lekne og friskt fortalte filmer om kjæresteri og sånn, skildrer vanligvis tenåringer. Her er det femteklassinger som er saken, rundt to venninner som ikke er de mest populære på skolen. Som filmforteller har Sewitsky vist friske takter i den etter mitt syn ujevne «Sykt lykkelig» og som regissør av den beste episoden av «Koselig med peis». Her er hun enda bedre, i en film hvor stil, innhold og spill bygger fint opp om hverandre.

Historier som dette er fortalt mange ganger før, om jenta som faller for den nye gutten i klassen. At filmen ser de voksne, skolen, guttene og verden fra to outsiderjenters perspektiv, gir den en egen tone. Sewitsky køler på med moderne filmgrep, fra artig parodi på «Paradise Hotell» til lek med skrekkfilm, men musikk og fikse grep tar aldri over. Sjelden har en norsk barnefilm utnyttet ansikt og finstemt spill mellom ti-elleveåringer så godt.

Lekkert og tett fotografert, morsomt skrevet og fortalt er «Jørgen + Anne = Sant» en film som insisterer på at tiåringer kan bli skikkelig forelsket, og gjøre dumme og rare ting på grunn av det. Den vil sannsynligvis bli ettertraktet av alle festivaler med et barnefilmprogram, fordi det rett og slett er en god film. «Keeper'n til Liverpool» var et friskt pust og en av de beste norske filmene i fjor. Denne er enda bedre og får norsk kinopremiere 25.februar.

Anmeldt av TERJE EIDSVÅG

Herlig venninnespill: Maria Annette Tanderø Berglyd (t.h.) som Anne og Aurora Bach Rodal som venninen Beate leverer noe av det beste spillet i en norsk barnefilm noen gang, i følge vår anmelder etter premieren i Berlin på «Jørgen + Anne = Sant». Foto: Daniel Sannum Lauten