- Jeg merker godt forskjellen. I de nordiske landene blir jeg møtt med åpenhet, nysgjerrighet og ønske om dialog. Dere er ikke hjernevasket av religiøs propaganda, sier Anthony til Adresseavisen noen uker før han entrer Ukas teltscene «Dødens dal» i Høyskoledalen.

Anthony er mannen som synger hjerteskjærende om å føle seg som en dame, eller for den del, en fugl. Hans klassiske album «I'm A Bird Now» var mange kritikeres favorittplate i 2005. I de fleste land var det en utgivelse forbeholdt nettopp kritikere og et engere segment spesielt interesserte, men i Norge lå albumet på listene i månedsvis og solgte til gull.

Fikk puste i New York

Anthony er britisk og bodde i England til han var 19. Han var ingen lykkelig ung mann, men den androgyne pop-personligheten Boy George satte ham på sporet av noe. Anthony flyttet til New York, og fikk raskt venner i transvetittklubber og blant kunstnere. selveste Lou Reed fikk øynene og ørene opp for Anthonys kvaliteter og han bidro med sin distinkte vokal på flere Reed-album.

- New York kan du puste i. Den er basert på innvandring og åpenhet. Men ikke for det: Det er sannelig nok spøkelser her også, forsikrer Anthony over telefonen.

Det året Anthony Hegarty fyller 40 bruker han til å oppsummere ti år som albumartist i front av Anthony & the Johnson. Fire album har det blitt, med debuten i 2000, og det store gjennombruddet med «I'm A Bird Now» fem år senere. Han har skrevet tematisk om kjønnsidentitet, om økologi, om forholdet til døden.

Anthony karakteriserer seg selv som en «slow worker». Det orkestrerte formatet er blitt utviklet i løpet av denne tiårsperioden, og er mest tydelig på de to siste albumene «The Crying Light¿» og «Swanlight» fra de to siste årene.

Eksklusiv turné

Trondheim og Oslo er med i en eksklusiv liten liste av konsertsteder som foreløpig er satt opp på turnelista. Den første konserten var i København for et par uker siden, den andre blir Trondheim. Anthony og hans band samarbeider med orkestre i hvert land, i Norge er det Kork (Kringkastingsorkstret).

- Jeg har møtt dirigent Thomas Søndergård flere ganger og har god kontakt med ham, og jeg stoler på at han formidler mine intensjoner videre til orkestret, sier Anthony. Sanger fra hele det siste tiåret blir med i repertoaret, selvsagt også de største favorittene fra «I'm A Bird-albumet» og nyere favoritter som «Epilepsy Is Dancing».

Visuelt show

Musikken vil bli ledsaget av et ambisiøst visuelt show. Det kommer nok til å bli stemningsfullt i teltet når Anthony & Co kommer 8.oktober

Anthony Hegarty er ikke en person som tar lett på ting, verken kunstnerisk eller i livsanskuelse.

Han er opptatt av de store spørsmål, om livet, døden, kjærligheten – og om klodens fremtid. Økologiske problemstillinger er en rød tråd gjennom hans siste to album. Men selv mener han maktmenneskers tankegang og verdisyn er en enda større trussel mot vår klodes fremtid enn klimautfordringer.

Ønsker feministisk revolusjon

- Den eneste som kan redde oss er en feministisk revolusjon, sier Anthony.

- Da tenker du ikke på å erstatte Obama med Sarah Palin?

- Det går ikke på å få damer inn i maktposisjoner, men å dyrke de feminine sidene av oss, å komme nærmere det innerste av våre følelser, tørre å løfte oss mot det spirituelle, å erstatte det rådende verdisystemet, sier Anthony, svært engasjert nå. Så tar han seg inn, og sier kokett:

- Anyway, that's my humble impression!

Spiller i teltscenen «Dødens dal» i Høyskoledalen lørdag 8. oktober kl. 19.30. Bill. kr. 330.

Foto: MIKE FINN-KELCEY