TORD GUSTAVSEN QUARTET

Dokkhuset, fredag kveld

Tord Gustavsen har hatt en eventyrlig karriere etter at han debuterte med sin egen trio på plateselskapet ECM i 2003. Som førstemann i historien gikk han to år senere til topps på VG-lista med en instrumental jazzplate, "The Ground", og han ble et etterspurt navn så å si over hele verden.

Trioen, som nå er blitt en kvartett med Tore Brunborg på saksofon, utga nylig det meget vellykkede albumet "The Well" – og fredag kveld spilte de fire for utsolgt sal i Dokkhuset.

De fire på scenen avsluttet kvelden med intense ekstranumre, og ingen gikk skuffet hjem etterpå. Gustavsen, Brunborg, Mats Eilertsen på bass og Jarle Vespestad på trommer gjennomførte en konsert så å si uten dødpunkter. Uten noen gang å ty til sterke virkemidler, skapte de innimellom en nesten hypnotisk intensitet.

Det er et eller annet med Tord Gustavsens komposisjoner, og med pianospillet hans, som gjør at han får en appell utenom det vanlige. Han skaper sterke, særpregede melodier og framfører dem med en lavmælt intensitet som inviterer publikum inn i musikken. Ikke en tone er likegyldig, ingenting av det han og bandet gjør på scenen er lettvint eller rutinepreget. Appellen blir ikke mindre av at Gustavsen gjerne fletter inn elementer av norsk og internasjonal folkemusikk. Enkelte komposisjoner har til og med en smak av pop. Musikken blir derfor både gjenkjennelig, men likevel ulik det meste.

Tore Brunborg er en perfekt saksofonist i en slik setting. Også han spiller dempet, konsentrert og kontrollert, i likhet med Eilertsen og Vespestad. I stedet for å pøse på med toner for å vise hvor flinke de er, holder de litt igjen. Desto sterkere blir effekten.

Alle de fire i Tord Gustavsen Quartet har bakgrunn fra jazzlinja i Trondheim og er gode eksempler på hvordan musikerne på dette studiet utvikler en original, personlig uttrykksform.

Nå reiser kvartetten videre til Heidelberg, Munchen, Stavanger, Southampton, Manchester, London, Istanbul og slike steder. Tord Gustavsen lager musikk med appell overalt.

«Det er et eller annet med Tord Gustavsens komposisjoner, og med pianospillet hans, som gjør at han får en appell utenom det vanlige», skriver Adresseavisens anmelder. Foto: MARIUS SUNDE TVINNEREIM
«I stedet for å pøse på med toner for å vise hvor flinke de er, holder de litt igjen. Desto sterkere blir effekten», skriver vår anmelder om saksofonist Tore Brunborg og resten av kvartetten. Foto: FOTO: MARIUS SUNDE TVINNEREIM