Nå er det vel ikke sånn at verden skriker etter en ny realityserie. Og spesielt ikke en som er lite annet enn en hybrid av Farmen og Robinson. Behovet for å se sultne, skitne mennesker kjempe mot hverandre skulle altså være godt nok dekt i norske TV-stuer allerede. Likevel satser TVNorge det de har på «Den siste viking», som de omtaler som «et episk reality-spill» og «sin største satsing siden Big Brother». Og de lykkes ganske så godt.

Konseptet er etter klassisk oppskrift: 18 deltakere skal leve i to vikingeleire og kjempe både mot hverandre og den andre leiren, om å bli stående igjen som den siste viking. Vrien skal være Trond Espen Seim som programleder i rolle, en såkalt «gode» som trekker i trådene. Det lukter markedsstunt lang vei, for i løpet av de tre første episodene er han verken særlig synlig eller spesielt involvert i spillet, men det gjør ingenting når deltakerne er mer enn kapable til å lage spill og drama på egen hånd.

Første episode brukes til å etablere deltakerne, og her er det bare å fryde seg over god casting. Den arrogante som «har litt mer innabords enn de andre her», den belærende som allerede «har ledd litt i mitt stille sinn», den barske som «håper vi får juling» og den naive som «ikke vet helt hva jeg har begitt meg ut på». Og sånn fortsetter det. Det ulmer allerede etter få minutter, og det dolkes i ryggen og krangles om bagateller før man rekker å si mjød. Ispedd nakenbading og heftig flørting samt en god TV-produksjon som forsterker konfliktene for seerne, blir dette fort spennende og fornøyelig underholdning. For dem som liker slikt, vel å merke.

Det konkurreres både i fysikk, kunnskap og håndverk, og det er forfriskende å se en annen type kulisser og en ny tidsepoke å leke med i denne sjangeren. Likevel savnes det litt mer opplysning om nettopp tida vi skal være i. En god historisk reality lar også seerne sitte igjen med en følelse av at de har lært noe, men hvor realistiske er øvelsene og dagliglivet som gjenskapes? Det kommer ikke godt nok frem.

Men først og fremst er dette underholdning, og der er TVNorge gode. «Den siste viking» er en solid produksjon med godt håndverk og strålende casting. Det siste er helt avgjørende for å få til en reality-serie som fenger seerne og holder på dem. For som alltid i denne sjangeren, er det det mellommenneskelige spillet som først og fremst driver handlingen videre. Og der spilles det særdeles godt.

Anmeldelsen er basert på de tre første episodene.