– Kanskje vi skal ta revkrok for å bli enige, spøkte jurymedlem og Sambandet-gitarist Skjalg Raaen da jurymøtet til Årets trønder gikk mot slutten fredag formiddag.

Diskusjonen gikk i drøye tre timer i et av Adresseavisen møterom i mediehuset i Trondheim sentrum. Fagjuryen måtte velge mellom 134 kandidater fra i alt 776 forslagsstillere.

Her kan du se kandidatene juryen hadde å velge mellom.

– Litt vondt for alle

– Vi har vel følt på at vi skulle hatt mer enn fem plasser, det er mange gode forslag som har kommet inn, sa juryleder Merete Verstad, som likevel var fornøyd med valget av kandidatene.

– Alle i juryen har sine favoritter, men vi ble enige til slutt. Jeg har sittet i en del juryer gjennom årene, og det er ikke alltid slik. Hvis det gjør litt vondt for alle, er det som oftest rett valg, supplerte jurymedlem Marvin Wiseth.

Sintef-sjef Unni Steinsmo syntes juryen hadde hatt gode diskusjoner på tvers av fag- og interessefelt.

– Det er en stor bredde og dynamikk i utvalget av folk, både i juryen og i kandidatene vi har valgt. Det er det som gjør det så spennende å være med i denne prosessen, sa Steinsmo.

Store saker

Adresseavisens Stian Wallum og NRKs Merete Verstad er kontinuitetsbærerne i juryen og mener den største utfordringen er å vurdere hvordan en skal behandle viktige tema eller grupper som har gjort seg gjeldende i året som har gått.

– Det har vært krevende også i år. Men spesielt i 2011, med 22. juli-terroren, var det vanskelig å lande én kandidat når det var så mange gode kandidater med historier fra terroraksjonen. Det var såpass vanskelig at redaktørene ba oss om å ta et ekstra møte for å finne riktig kandidat. Men det ble et veldig godt valg til slutt, fortalte Verstad om avgjørelsen som endte med at Arne Okkenhaug, som mistet sønnen Emil (15) på Utøya, ble Årets trønder det året. Okkenhaug rørte mange med sitt leserinnlegg «Splitt og hersk etter 22. juli» som ble skrevet som en reaksjon på mange mediers jakt på andre syndebukker enn terroristen selv.

– Også året i år har vært spesielt med store utenrikssaker som flyktningkrisen og terroraksjoner som vi diskuterte i juryen, sier Stian Wallum.

Vinner klar i januar

I fjor var det nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser som fikk hedersprisen.

Juryens avgjørelse er foreløpig en godt bevart hemmelighet. I uka før jul presenteres de fem kandidatene på NRK og Adresseavisens flater og publikum får stemme frem sin favoritt gjennom romjula. Vinneren av Årets trønder 2015 blir presentert 8. januar 2016.

Beslutningstagere: Marvin Wiseth (foran til venstre), Unni Steinsmo, Skjalg Raaen, Stian Wallum og Merete Verstad ble enige om fem kandidater som skal kjempe om tittelen Årets trønder 2015. Hvem kandidatene er blir kjent i dagene mellom 14. og 21. desember. Foto: Rune Petter Ness
Juryleder Merete Verstad ledet diskusjonen i juryen som blant annet teller fersk musiker Skjalg Raaen. Foto: Rune Petter Ness