foto
Tidligere Årets trønder-vinnere: May-Britt og Edvard Moser (2014), Alf-Egil Bogen og Vegard Wollan (2012), Tare Teksum og Siv Toverun (2010), Erlend Johannesen (2013) og Arne Okkenhag (2011).

– Jeg synes det er ganske åpent hvem som kan få prisen i år. Ut fra nyhetsbildet har vi ingen soleklare kandidater. Det er ingen som har fått nobelpris i Trøndelag dette året, sier regionredaktør Sigrid Gjellan i NRK Trøndelag.

Det er sjette gang Adresseavisen og NRK Trøndelag deler ut prisen. Vi søker etter noen som har markert seg på en positiv måte i løpet av året som har gått.

– Vi trenger innspill fra publikum. Hvem er det som utgjør en forskjell for folk? Hvem er det som gjør gode gjerninger som vi i mediene ikke får med oss? Hvem er det som har satt Trøndelag på kartet i år, sier Gjellan.

Årets trønder er en pris som deles ut av de to mediehusene. En jury velger ut fem kandidater ut fra forslagene som kommer inn fra våre lesere og lyttere. Når kandidatene er klare, blir det opp til trønderne å stemme fram den kandidaten de mener fortjener prisen.

– Det er så mange forskjellige kandidater der ute, og vi greier ikke å finne de beste selv. Derfor trenger vi hjelp, sier sjefredaktør Tor Olav Mørseth i Adresseavisen.

Listen over tidligere vinnere viser at det er stor variasjon i hvem folk stemmer fram.

I fjor ble det nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser som fikk hedersprisen. Men tidligere år er det ildsjelene som dominerer blant vinnerne.

I 2013 vant Erlend Johannesen for sin innsats med Streetlight og under tyfonen Haiyan som rammet Filippinene. I 2011 rørte Arne Okkenhaug oss alle med sitt leserinnlegg da mediene jaktet på syndebukter i forbindelse med terroren 22. juli. Tare Teksum og Siv Toverud viste oss i 2010 at det å være funksjonshemmet slett ikke trengte å være så begrensende om man har litt pågangsmot.

Selv fra Trøndelag er det mulig å erobre verden. Det har Alf-Egil Bogen og Vegard Wollan bevist. Med sin mikrochip har de tatt elektronikkbransjen med storm og fikk for det prisen i 2012.

– Tidligere vinnere viser at man verken trenger å være nobelprisvinner eller verdensmester for å bli Årets trønder. Vinnerne har rett og slett vært gode forbilder og folk som vi kan være stolte over, sier Gjellan.

Det har etter hvert blitt mange hederspriser som deles ut i løpet av et år. Likevel mener redaktørene at Årets trønder er en av de trønderske prisene som henger høyest.

– Vi ser at denne prisen henger utrolig høyt. Både hos dem som vinner og de som blir nominert. Det er ingen som er så store at de ikke blir glade for å få en pris hvor de er stemt fram av sine egne, sier Gjellan.

Hvem synes du fortjener prisen? Skriv inn ditt forslag feltet øverst i artikkelen. NB: Selve avstemmingen starter først når juryen har plukket ut de nominerte.