Årstall: 1956

Stikkord: Fiskerikonflikt

Mens tilstrømmingen av flyktninger har preget nyhetene de siste månedene, var det innsig av sild som skapte store oppslag vinteren 1956. Og den gang som nå, spilte russerne en rolle i den store migrasjonen, som utviklet seg til en alvorlig konflikt.

Adresseavisen 250 år i samtiden - alle sakene her

Samtidig som dette skjedde tok de russiske utøverne godt for seg av medaljene under vinterlekene i Cortina d’Ampezzo. Evgenij Grisjin slo an tonen med seier på 500 m, fulgte opp med delt gull på 1500 med landsmannen Jurij Mikhailov, før Boris Sjilkov sikret ny russisk triumf på 5000 m. Deretter fortsatte russerne i samme spor, like glupske på edelt metall.

Over grensen

Sovjetunionen forsynte seg grovt også på andre områder, der det var mindre grunn til å heise det røde flagget til Stalinhymnens fengende toner. På Mørekysten var det nesten like stint av russere som av sild, og Adresseavisen var blant de mange som raste over «massekrenkelsene av vår fiskerigrense». Når russerne kom med en hel flåte med godt over hundre fiskefartøyer, tydet det på en «nærmest tilsiktet hensynsløshet», som det het på lederplass. 30-40 av drivgarnsbåtene hadde krysset fiskerigrensen sammen med et stort moderskip.

Marinen svarte med å sende motortorpedobåter fra Bergen for å beskytte nasjonens interesser og de norske fiskernes sild. Under bordingen av en av de russiske båtene avfyrte en norsk offiser et skudd som rett forbi ansiktet på skipperen, ble det meldt i en av de dramatiske reportasjene.

Journalistene stimet til sildefisket

I Adresseavisen ble storsildfisket hvert år dekket like grundig og naturlig som vinterleker og stortingsvalg. Med egen spesialmedarbeider eller ved bruk av private kontakter flere steder langs kysten ble de ulike fiskeriene fulgt fra dag til dag. Et tilsig av journalister på sildfeltet var selv i svartår helt normalt, og det ble rapportert like fyldig om skuffelsen over den uteblitte silda som gleden over at den massivt og myldrende innfant seg og forsvarte sitt ry som «havets sølv».

«Vi følger sjansespillet på fiskefeltene med den spenning som springer frem av vissheten om at utfallet angår oss alle,» skrev avisen og siktet både til det som skjedde på sjøen og under havoverflaten.

Denne vinteren for 60 år siden var innsiget godt, og avisen skrev like oppglødd om gårsdagens fangster ved Stadt som den norske gulljakten i de italienske alper. Den første nordmannen som lyktes der var Hallgeir Brenden, som etter sin seier på 15 km fikk Sophia Loren på fanget og ga avisene en ekstra god historie og et godt bilde på kjøpet.

Les om de dramatiske hendelsene rundt OL i 1936

Ladde kanoner

Et ekstra poeng ble det unektelig også på sildefeltet med det russiske nærværet og det norske motangrepet med kanoner og advarende skudd. I Adresseavisen ble det betegnet som «litt av en skandale» at marinen ikke var mannsterke nok til å la alle russerbåtene i arrest og lot storparten slippe unna med søkklastede båter. Avisen antok det var nøye planlagt at russerne krysset fiskerigrensen i et område med dårlig vakthold og mente det var lite troverdig når de påsto at de ikke helt visste hvor grensen gikk.

«ingen tilsiktet grensekrenkelse,» ble det gjentatt fra Moskvas offentlige kontorer. Den samme unnskyldningen var det vanskeligere å bruke senere på året, da russerne nærmet seg en annen grense og Ungarn sto for tur.

I Cortina sprengte også Sovjet grenser og ble overlegent vinterlekenes beste nasjon. Men de hadde ennå ikke erobret alt og kunne fortsatt sikte mot nye mål.

Sildekrigen var hovedoppslag i Adresseavisen 31. januar 1956 Foto: Stian Wallum
Stadthavet 1950. Sildefiske. Snurpenot er satt ut. Fiskere i lettbåter trekker sammen nota. Foto: Børretzen, Sverre A., NTB scanpix