- Bullshit! Er Bjørn Eidsvågs kommentar til at flere biskoper sier nei til å vie homofile under påskudd om å være tro mot kirka.

Mandag kveld skrev artisten på sin offisielle Facebookside at «Spørsmålet er ikke hvor skrifttro vi er, spørsmålet er om vi ser tidlig nok hvem som undertrykkes og diskrimineres og våger å kjempe deres sak. Derfor er jeg i dag eitrandes for at nok en biskop går baklengs inn i framtida under påskudd av å være tro mot kirken. Bullshit! Ved kirkevalget i høst skulle det ha vært mulig å stemme ut biskopene som representerer de kalkede graver.»

Nærmer seg kirkevalg

Musikeren viser til biskop Per Arne Dahl som fram til i går var den eneste biskopen som ikke hadde gitt et klart ja eller nei til å vie homofile. Nå har også Tunsberg-biskopen landet på et nei, skrev TB.no i går.

Eidsvåg skriver også at han er av den oppfatning at dersom kirka ikke klarer å være i front på å skjerpe vår humanitet og å spisse vår empati, har den mistet sin relevans.

I forkant av kirkevalget i september har Eidsvåg valgt å engasjere seg for en åpen og inkluderende folkekirke. Sammen med artister som Sigvart Dagsland, Karoline Krüger, Ida Maria og Moddi har artisten sagt ja til å bidra på en plate som skal komme i midten av august og til å være med på en konsert i Kulturkirken Jakob i Oslo i forbindelse med kirkevalget, det skriver vl.no.

- Jo flere engasjerte, jo bedre

Musikeren, som for mange er kjent som landets rockeprest, spiller på Olavsfestdagene i kveld. Eidsvåg steppet inn da det ble kjent at Sinéad O’Connor måtte trekke seg fra festivalen på grunn av sykdom.

- Jeg synes det er bra at han engasjerer seg. Jo flere som mener noe om hva den norske kirka skal være, jo bedre, sier direktør Petter Myhr i Olavsfestdagene til adressa.no.

Også Olavsfestdagene har kirkevalget 2015 på programmet. På torsdag arrangeres «Vestfrontmøtet: Hva står på spill i folkekirken?» på plassen foran Nidarosdomen. Dette blir den første duellen mellom Sturla Stålsett fra Åpen folkekirke og Egil Morland fra Levende folkekirke før kirkevalget i september.

- Olavsfestdagene ønsker å belyse hva som står på spill og engasjere flest mulig til å stemme under kirkevalget, noe altfor få gjør, sier Myhr.

- Vi er inne i en spennende tid hvor folkekirkas medlemmer blir mer og mer forskjellige. For å kunne bevare en folkekirke for den brede befolkningen må den klare å ta opp i seg ulike syn, sier Myhr.

Artisten selv ønsker ikke å kommentere innlegget før sin konsert i Borggården tirsdag kveld.

Les Eidsvågs innlegg i sin helhet:

«Jeg er av den oppfatning at dersom kirken ikke klarer å være i front på å skjerpe vår humanitet og å spisse vår empati, har den mistet sin relevans. I vår del av verden har den i lang tid vært bakpå i dette arbeidet, men i andre deler av verden har den vært i førersetet. Dersom Jesusbevegelsen – kirken, skal ha betydning må den holde høyt: raushet, nåde, rettferdighet og kjærlighet og den må ikke i frykt for moderne utfordringer, lene seg på gamle skrifter, de har ikke lenger noen betydning og det vet vi. Historien har vist oss at vi leser like mye inn i en tekst som ut av den, – i mellomkrigstiden klarte noen av de fremste dalevende teologer å gjøre Jesus til en ikkejødisk, arisk nazihelt. Tror vi på en skapende og levende kraft, må vi hente inspirasjonen der vi ser at rettferdighetskreftene er i sving. De er ikke i sving i kampen for at homofile og lesbiske ikke skal få gifte seg i kirken, der råder feighet og unnfallenhet, etter mitt syn. Spørsmålet er ikke hvor skrifttro vi er, spørsmålet er om vi ser tidlig nok hvem som undertrykkes og diskrimineres og våger å kjempe deres sak. Derfor er jeg i dag eitrandes for at nok en biskop går baklengs inn i framtida under påskudd av å være tro mot kirken. Bullshit! Ved kirkevalget i høst skulle det ha vært mulig å stemme ut biskopene som representerer de kalkede graver.»