Fredag åpnet utstillingen «Rocken verktøy» som er en fornyet del av museets hovedutstilling. Her kan du se og høre over 150 instrumenter og andre gjenstander som har vært en viktig del av norsk populærmusikkhistorie, og flere av dem vises for første gang.

- Utvalget spenner fra norskproduserte gitarplektre til ikoniske Fender Stratocaster og Sony Walkman fra 1979, sier Vigdis Sjelmo, kurator for utstillingen.

Oppvarming for Rolling Stones

Trond Graff var gitarist i The Pussycats, en av Norges viktigste popgrupper på 1960-tallet, og kastet glans over åpningen. Graffs hvite Fender Stratocaster-gitar fra 1962, samt hans Hammond L100P-orgel og Fender Precision-bassen til Sverre Kjelsberg er en del av utstillingen. Det er samme er sanganlegget The Pussycats brukte da de debuterte som support for Rolling Stones på Sjølyst i 1965. Graff har også gitt sitt egenproduserte, trådløse gitarsystem til Rockheim.

- Jeg fikk en kamerat som gikk på yrkesskolen til å lage den. Han snekret en FM-sender og nivolts batteri i en såpeboks, samt en kabel til gitaren. Jeg kjøpte en liten radio som vi koblet til gitarforsterkeren, og vi kunne bare forsyne oss av FM-båndet for der var det bare NRK fra før, forteller Graff.

Ville ha rød som Cliff

Men da bandet startet sin norgesturné på Bellevue i Tromsø i 1965 gikk det galt. Gitarist Graff ble overfalt av en hylende tenåringsjente som ville kysse og klemme sin pophelt.

- Hun klemte meg så hardt at hun knuste såpeboksen. Og det ble helt tyst, minnes Graff.

Den hvite Fender Stratocaster-gitaren er også et kjært minne. På folkeskolen hadde unge Graff sett en film om britiske The Shadows, og han visste at han måtte ha en knallrød Fender slik Cliff Richard og gutta hadde.

- Jeg løp ned til musikkforretningen i Tromsø, og sa at en «sånn gitar bare må jeg ha». De skaffet meg en, men jeg ble litt skuffet da den var hvit – og ikke rød.

foto
Tilbake til 60-tallet: Trond Graff var gitarist i The Pussycats, et av de hippeste bandene i Norge på 1960-tallet. I går fortalte han historien bak instrumenter han låner ut til Rockheims nye utstilling. Foto: Rune Petter Ness
foto
Ikonisk gitar til Rockheim: Fredag åpnet en ny utstilling på Rockheim, og Trond Graff fra The Pussycats Fender Stratocaster-gitar er en del av utstillingen. Til venstre museumsdirektør Sissel Guttormsen, kurator Vigdis Sjelmo og Trond Graff. Foto: Rune Petter Ness