Ola Kvernberg (35) kommer opprinnelig fra Fræna i Romsdal, men har i mange år vært en av Trondheims mest markante musikere. Han er komponist og jazzfiolinist og har utgitt en rekke plater og skrevet flere bestillingsverk og filmmusikk.

At Kvernberg ble valgt som byens første bykunstner, ble kjent under et arrangement i Kunsthallen tirsdag. Der ble det også delt ut flere kunstnerstipender.

Kvernberg var en av tre nominerte til stipendet som bykunstner. De to andre var Charlotte Rostad, som arbeider med visuell kunst, og forfatteren Rune Fånes Hjemås. .

Ordningen med at Trondheim får en egen bykunstner ble vedtatt i vår. Da skrev rådmannen i sin innstilling at «bykunstnerordningen er viktig som virkemiddel for at kunstnerne skal velge å bo og arbeide i Trondheim og viktig for profileringen av Trondheim som kulturby».

Høyt, profesjonelt nivå

De som søkte om å få stipendet, måtte dokumentere at de holder et høyt, profesjonelt nivå innen sitt område. Søknaden måtte også beskrive hvordan pengene skal brukes til kunstnerisk utvikling. Bykunstnerstipendet har fellestrekk med Sør-Trøndelag fylkeskommunes ordning med en en ny fylkeskunstner hvert år.