17. mars er det St. Patrick's Day, Irlands nasjonaldag. Dagen feires verden over, med parader, kostymer og fuktige pubseanser. Dagen markeres også flere steder i Trondheim, og feiringen går inn i helga.

Irsk i byen

Cafe Dublin, byens irske pub, har hyret inn Free Beer. Den irske vokalisten Brendan McKeever står i front av bandet som har base i Gudbrandsdalen. Med seg har han Ingunn Helen Elvestad (vokal, fele), Ole Christian Ulen (gitar), Tor Arne Tofte (bass) og Runar Tullut (trommeslager). Free Beer spiller country, irsk folk-rock og god gammel rock 'n' roll.

Studentersamfundet har fest forsinket feiring på lørdag. Da spiller det The Dirty Old Band (som egentlig er folk fra Gamle Snaustrinda) i Daglighallen.

Best hjemme

Guinness-ølet er for mange en naturlig følgesvenn denne helgen. En ny undersøkelse bekrefter imidlertid teorien om at det svarte brygget smaker best i hjemlandet. Irishtimes.com skriver om fagbladet Journal of Food Science som har gått seriøst til verks for å finne ut om ølet tåler reisen ut av landet. Fire fagpersoner (fra Irland, England, Nederland og Tyskland) gjorde undersøkelsen i løpet av elleve måneder. De testet 103 «pints» i 71 puber i 14 land. Resultatet viste at Guinness smaker best i Irland, selv om teamet presiserer at videre studier er nødvendig.

Godt øl er ikke nok. Irsk musikk hører også med på nasjonaldagen. Vi anbefaler «Paddy's Green Shamrock Shore» fremført i 1977 av en av Irlands store låtskrivere, Paul Brady.

Hør også vakre «The Lakes of Pontchartrain»:

Skru opp tempoet og temperaturen litt? Her barker The Pogues og The Dubliners sammen på «The Irish Rover»:

Foto: Paul Kapteyn