UT-Awards feirer ti år i år. Men er nå dette helt korrekt? For allerede for 35 år siden så delte Adresseavisen ut en pris til ingen ringere enn Rod Stewart, en pris som minner mistenkelig mye om nettopp dagens leseravstemning UT-Awards.

Vi har tatt en prat med Ulf Dalheim, journalist i Adresseavisen og som i 1975 sto bak utdelingen av denne prisen.

Det kan se ut som om selveste Rod Stewart er tipp-oldefaren til dagens UT-Awards? Hva var egentlig historien bak dette bildet?

- Som musikkansvarlig i Adresseavisen på 70-tallet introduserte jeg det som den gang het Adresseavisens leseravstemning. Første avstemning var for musikkåret 1975. Jeg hadde før dette introdusert salgsbarometeret «Trøndertoppen», som også lever den dag i dag.

- I avstemningen var den en norsk og en internasjonal del, hvor leserne ble bedt om å kåre f.eks. beste låt (single), beste album, beste artist, beste gruppe etc.

- Rod Stewart gjorde det meget sterkt, og fikk tre «awards», beste single med «Sailin'», beste album med «Atlantic crossing», og mest lovende internasjonale artist.

- Vi fikk laget diplomer som vi overrakte artistene. Rod Stewart møtte jeg i hans suite på Grand Hotel i Stockholm, hvor han hadde lansering av en ny single. Han var på denne tiden sammen med svenske Brit Eklund, som faktisk tok bilde av Rod Stewart og undertegnede sammen, med trofeene. Jeg husker at vi under intervjuet satt i suiten hans og hørte på hans nye plate, på kassettspiller!

Satte han pris på prisen eller fikk du inntrykk av at det bare var enda en oppmerksomhet i rekken av priser som han mottok på denne tiden?

- Ja, faktisk! Da jeg møtte igjen Rod Stewart året etter i forbindelse med at han kom til trondheim og åpnet Europa-turnéen sin i Nidarøhallen, hadde jeg med meg bildet av han og meg sammen (for å få det signert :-)). Da utbrøt han: I have these awards on my wall at home!

- Så der hang altså diplomene fra Adresseavisen sammen med gull- og diamantplatene hans. Jeg erindrer a jeg ble rimelig stolt av å høre det...

- Rod Stewart er for øvrig aktuell også i dag, med en ny stor turné på gang i Storbritannia hvor de fleste konsertene allerede er utsolgt.

Samme år fikk Ulf Dalheim også æren av å dele ut Adresseavisens leserpris til fire ikke helt ukjente svensker. Og da til ingen ringere enn ABBA som ed på bølgetoppen av sin internasjonale popularitet. Men de svenske superstjernene fra vårt eget naboland skulle vise seg å bli langt vanskeligere å få i tale enn Rod Stewart fire år tidligere.

Hva med ABBA.? Hadde de noe forhold til Trondheim og Adresseavisen i det hele tatt?

- Abba er en annen historie, sier Dalheim. - Jeg forsøkte å få gjort en avtale med å få møte alle fire, også det i Stockholm, for å overlevere diplomene og ta bilde i tilknytning til et intervju. Men det viste seg å bli vanskelig å samle alle fire, så det endte opp med at jeg sendte diplomene til plateselskapet, pratet på telefon med Bjørn (eller var det Benny?), og fikk tilsendt et bilde som plateselskapet i ettertid hadde ordnet hvor alle Abba-medlemmene satt sammen med hvert sitt diplom. Adresseavisens lesere hadde kåret Abba til årets internasjonale gruppe for 1975.

- Om de hadde noe forhold til Trondheim og Adresseavisen? Nei, ikke noe spesielt, tror jeg. Abba var jo store over hele verden i disse årene, så jeg tror oppmerksomheten fra Adresseavisens lesere druknet i mye annet som skjedde rundt de fire.

Det kan se ut som om dette er priser gitt på grunnlag av avstemning fra leserne. Det var vel neppe snakk om noe UT-Awards show på den tiden på linje med det som Adresseavisen har hatt de siste ti årene.

- Nei, prisshow hadde vi aldri på 70-tallet. Men denne leseravstemningen var uansett starten på en prosess hvor leserne fikk være med på å kåre sine favoritter. Den gangen utelukkende innen musikk, men likevel...

- Norske vinnere dette året var for øvrig artister som Prudence, Hans Petter Hansen og Terje Rypdal. De ble alle intervjuet og avbildet i Adresseavisen med sine priser, og uttrykte at dette var noe de satte meget stor pris på. Det var ikke andre tilsvarende kåringer i Norge på denne tiden.

Foto: ULF DALHEIM