Levanger: Markeringen av frigjøringsdagen 8. mai har lange tradisjoner foran minnemonumentet i den dystre skogen, men i år var det ekstra mange som hadde møtt frem for å markere at det har gått 70 år siden krigen sluttet.

Olje- og energiminister Tord Lien sto for utdelingen av minnemedaljene. På vegne av regjeringen takket han krigsveteranene for deres innsats for å frigjøre landet. Han minnet om alle liv som gikk tapt, og om de mange ofrene som havnet i ulike fangeleirer, blant dem Falstad.

– Det var ikke enkelt for dem som valgte å stå opp mot okkupasjonsmakten. De tok en stor risiko. Prisen var høy. Det var mange som ga sitt liv, sa Lien og fremholdt at den sivile motstandskampen ble helt avgjørende for frigjøringen av landet.

Tok nesten til tårene

Blant dem som fikk tildelt minnemedalje var Asbjørn Eklo (88), som på sine eldre dager er blitt en kjent lokalhistoriker i Levanger. Han har nedtegnet flere historier fra krigens dager, og han har også skildret sine egne opplevelser.

– Jeg ble litt overrasket da jeg fikk brevet fra kommunen med opplysninger om at jeg skulle få tildelt minnemedaljen. Det var nesten så jeg tok til tårene. Det er så rart med det.

Eklo er blant annet kjent for sin innsats med å smugle mat, brev og andre varer inn til fangene i Falstadleiren.

– Det ble bruk knott til å fyre generatorene. Varene ble smuglet inn i knottsekker som var spesielt merket. Det var i 1944 og krigen gikk mot slutten. Tyskerne var egentlig blitt ganske snille. Derfor var det ikke så veldig farlig, oppsummerer Eklo.

På spørsmål om han føler at medaljen er fortjent, sier Eklo:

– Ja, jo. Men det er mange som har gjort det samme som meg. Og mange har gjort veldig mye mer, sier Asbjørn Eklo.

Leif Øwrum (98) var den eldste blant veteranene som hadde møtt frem. Han ble den første som fikk overrakt sin minnemedalje fra statsråden.

– Jeg ble ikke overrasket over at jeg er blant dem som får denne medaljen. Jeg har tidligere fått en oppmerksomhet for min krigsinnsats, sier Øwrum og henleder oppmerksomheten mot en bronsemedalje han har hengende på dressjakken.

– Den fikk jeg i 1945 etter å ha deltatt i Skottlandsbrigaden, forteller Leif Øwrum.

Aldri mer 9. april

Fatima Almanea holdt en ungdomsappell der hun forsikret at ungdommen har allierte seg med freden, selv om et nytt jernteppe har festet grep, innhyllet i velkjent retorikk.

– Men vi har lært av historien. Aldri mer 9. april, sa Fatima Almanea.