St. Helen: HEAR ME AND YOU WILL BELIEVE ME/LEAVE ME AND YOU WILL COMPLETE ME

Vi og mange andre har hatt St. Helen på radaren lenge. De var nominert til «mest lovende band» under Utawards i 2010, og har markert seg både i Urørt og på byens scener, blant annet på Pstereofestivalen. Forventningene er med andre ord store – og blir innfridd og vel så det på en plate som skiller seg ut blant trønderske rockeutgivelser.

For selv om St. Helen spiller pop, er det med rocken og punkens virkemidler. Det er mulig å kjenne igjen intensiteten og drivet fra Håkan Hellström, fraseringen, låtoppbyggingen og stemningene fra tidlig The Cure og sjangergrep fra Talking Heads' new wave. Samtidig er gruppa trygt plassert i musikalsk nåtid, med en sound som (i hvert fall tilsynelatende) føles særegen.

Bak den fikse tittelen finner vi ni spor på til sammen en drøy halvtime. Akkurat nok til å skjønne hvor St. Helen vil, akkurat nok til ikke å gå lei. De åpner knallsterkt med «The Flood is coming now», en åpenbar hit med drivende gitarer og et vinnerrefreng. Nivået opprettholdes på «Breaking down» og fine «Making plans for Simon».

Plata har mye fint instrumentarbeid, både i detaljene og den rytmisk presise rytmegitaren som preger de fleste låtene. Pianospillet på åpningssporet blir litt i overkant Dag Kolsrud, og mot slutten mister albumet noe intensitet. Det ødelegger ikke for en oppsiktsvekkende debut mange bør høre.

Aktuell: St. Helen og Peevish Penfriend spiller dobbel relasekonsert på Blæst i kveld, Steinkjer lørdag.

«En oppsiktsvekkende debut mange bør høre», mener vår anmelder.