- Jeg har aldri vært i Trondheim, så det har ingenting med vonde opplevelser eller hevn å gjøre. Men det vitenskapelige miljøet rundt Sintef og NTNU passer godt inn i en økologisk thriller hvor oljeutvinning og marinbiologi står sentralt, forklarer Frank Schätzing om grunnen til at Trondheim har fått en så sentral plass i hans omfangsrike roman «Svermen».

Gjennom nesten tusen sider dykker forfatteren bokstavelig talt ned under overflaten, hvor en verden i økologisk ubalanse trues av tilintetgjørelse fra det store havdypet. Mystiske marker borer seg ned i havbunnen, hvaler angriper skip og giftige krabber skaper dødelige epidemier. For å nevne noe. Og midt oppi alt dette står marinbiologen Sigurd Johanson fra Trondheim og prøver å finne en sammenheng, i et forsøk på å redde verden fra den totale undergang.

Nordsjøen er maktsenter

- Og når havet var valgt som scenario, fulgte Norge naturlig etter, fortsetter den 49-årige forfatteren.

- Hvis noen vil angripe menneskeheten fra havet, så peker Nordsjøen seg naturlig ut. Verden dør av tørst etter olje og gass, og Nordsjøen er et økonomisk maktsenter. Da slipper du ikke unna oljenasjonen Norge, oljebyen Stavanger og det viktige forskningsmiljøet i Trondheim!

Likevel dro Schätzing aldri til Norge under arbeidet med boka, han satset i stedet på norske venner i Tyskland og sin tyske kontakt Dieter Pittermann i Trondheim.

- Jeg pumpet dem for informasjon for å få miljøbeskrivelser og geografiske fakta korrekte, og jeg tror vi har klart å luke ut alle viktige feil, sier Schätzing. Og ler av en feil som forekommer i den tyske originalen, men som er rettet opp i den norske utgaven.

- Jeg lot Sigurd kjøre fra Trondheim til Kristiansund på én time, og det er jeg blitt fortalt er noe drøyt. Sånn kan det gå når man bare måler avstand på kart og ikke vurderer veistandard!

Uma Thurman vil ha Clooney

Drømmen som unnfanget «Svermen» var da Schätzing i søvne opplevde fisk som plutselig krabbet opp på land og begynte å angripe mennesker. Den må jeg skrive om, tenkte han. Men med heltidsjobb som kreativ leder i et reklamebyrå tok det enda noen år før han kom i gang. Det vanskeligste var å sy sammen det naturvitenskapelige til et plot med framdrift.

- Det tok meg halvannet år, og noen ganger var jeg på nippet til å skrinlegge hele greia, innrømmer Schätzing.Men han sto løpet ut, og da «Svermen» kom ut i Tyskland i 2003 gikk den rett til topps på bestselgerlistene, og i dag er den oversatt til 20 språk og solgt i over tre millioner kopier. I tillegg har Uma Thurman, sammen med et par tyske produsenter, sikret seg filmrettighetene til boka.

- For tida jobber de med finansieringen, og forhåpentligvis kan den bli innspilt en gang i løpet av de neste par årene. Uma ønsker selv en sentral rolle i filmen, mens vi håper på George Clooney i rollen som Sigurd Johanson. Så skal jeg sikre meg en bitte liten rolle i filmen selv også, forteller Schätzing med et smil.

Besøker byen han utslettet

- Lysten til å besøke Norge har vært der lenge, men av en eller annen grunn er det aldri blitt av. Men kona og jeg planlegger en treukers ferie i Norge neste sommer, og da står selvsagt hjemmet til Sigurd i Kirkegata, restaurant Havfruen og Sintef sentralt på programmet!

Naturlig å velge Trondheim Suksessforfatteren Frank Schätzing har solgt over tre millioner av boka «Svermen» der Norge og Trondheim spiller en sentral rolle. Nå skal han endelig få besøkt byen han la i ruiner. Foto: KRISTIN SVORTE

Foto: SVORTE,KRISTIN