NÆRINGSLIVET: Ta en utdanning

- At du i det hele tatt tar en utdanning, er mye viktigere enn hva du studerer. 20 prosent av norske elever fullfører aldri videregående skole, forteller Sigrun Vågeng, direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Når det er sagt, mener hun det nest viktigste er å tenke på trivsel.- Ungdom har så ulike evner. Det er viktig å utnytte evnene dine, og finne et yrke du trives med, sier hun.Og hvis det er sånn at du tilfeldigvis liker matte, fysikk og språk, blir du garantert en hit i næringslivet.- Vi har et skrikende behov for folk som kan matte og fysikk. Språk er også en sikker vinner. Det er veldig mange som handler med asiatiske land, så de som kan den typen språk har en stor fordel. Alle typer fagutdanning er også veldig ettertraktet, mener Vågeng.

KARRIERESENTERET: Bruk hjertet og hodet

- Vi gir generelt ikke noen klare råd om hva som er lurest å studere akkurat nå. Det er ikke sikkert at bransjer som har gode tider nå, har det på samme måten om fem år. Bruk både hjertet og hodet når du velger, sier Gisle Hellsten, leder for Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo. Han mener ungdom bør be om hjelp før de begynner å studere. - Det første du bør gjøre er å oppsøke rådgivningstjenesten ved de videregående skolene. Der kan du finne ut hva det vil si å studere for eksempel sosialantropologi, og diskutere muligheter og begrensninger med rådgiveren, sier Hellsten.Når valget er gjort, er det ikke bare på skolebenken du bør ha fokus.- Noen bransjer er vanskelige å komme inn i. Da gjelder det å skaffe seg erfaring i løpet av studietiden. For eksempel gjennom relevante deltidsjobber eller engasjement i organisasjoner, mener Hellsten.

RÅDGIVEREN: Du skal trives

- Du må velge en utdanning ut fra hva du er komfortabel med, ikke ut fra hva som er in akkurat nå, sier Eva Jordbrudal, rådgiver ved Gimle videregående skole i Kristiansand. Hun har faste klasser som hun følger fra de går inn dørene på skolen og til de går ut. - Vi prøver å veilede elevene fra dag én. Noen velger veldig bevisst hvilke fag de tar helt fra begynnelsen, andre ser på et tidspunkt at de burde valgt annerledes. Vi prøver å skissere hvilke valg de kan ta ut fra de fagene de velger, forteller hun.Det er mange som sliter med å finne ut hva det vil.- Det er viktig å ta utgangspunkt i hva du er interessert i, hva du mestrer. Mange synes det er uhyre vanskelig. For mange blir det litt tilfeldig hva de ender opp med.

STUDENTREPRESENTANTEN: Vær motivert

- Det første jeg vil si er å oppfordre alle til å velge etter magefølelsen. Det er viktig at du er motivert og engasjert i det du holder på med, sier Per Anders Torvik Langerød, velferdsansvarlig i Norsk Studentunion (NSU). Han oppfordrer kommende studenter til å undersøke litt før de velger studiested og fag.- Det er viktig å sjekke at skolene er seriøse. Det finnes en jungel av tilbud, og mange har fargerik reklame og kreative presentasjoner. Det er lurt å gå på skolens nettsider og se litt dypere enn reklamen, mener Torvik Langerød. Heller ikke han mener at alle bør bli ingeniører. - Akkurat nå er behovet for realfag og ingeniører kjempestort, men sånne ting endrer seg. Du skal velge en jobb du skal ha i 40-50 år. Da er det viktigere å være motivert enn å få høy lønn.