Vilde Frang, som debuterer med Berlinfilharmonien på Røros, kom med charterfly sammen med de andre musikerne fra Berlin. Foto: GEIR TØNSET

Været var elendig. Det sluddet og blåste. Men stjernedirigent Rattle og de knapt femti musikerne som var om bord i charterflyet fra Berlin, smilte og sendte slengkyss til frammøtte pressefolk.

Fiolinsolist Vilde Frang, som har fått et stort, internasjonalt gjennombrudd det siste året, var også om bord. Hun har vært solist med en rekke store, internasjonale orkestre. Konserten på Røros er likevel hennes debut med Berlinfilharmonien.

Markdsføringseksperter mener deres konsert på Røros er verdt enorme summer i reklameverdi.

Viftet med norske flagg

En gjeng studenter fra Musikkonservatoriet i Trondheim stilte med norske flagg, og stemningen var gemyttlig.

- Dette blir ingen vanlig konsert. Jeg gleder meg veldig. Jeg har aldri vært på Røros før, det nærmeste er Trondheim. Men jeg har hørt entusiastiske rapporter fra orkestermedlemmer som har spilt her tidligere, sier Simon Rattle til Adresseavisen mens han venter på bagasjen.

Han ble tatt imot på flyplassen av festivalsjef Bjørn Nessjø og styremedlem Erling Dahl jr. og var i strålende humør.

I Røros kirke skal musikerne opptre på en spesialbygget scenen som som tilpasset dem på centimeteren.

Spesialbestilt Mercedes

Så snart han var ute av terminalbygningen, satte han seg inn i en stor, staselig Mercedes som var blitt kjørt i ens ærend fra Oslo for å ta imot ham.

- Det er forskjell på folk. Vi er jo bare vanlige arbeidere, fleipet orkestermusikerne mens de så Mercedesen kjøre avgårde. Musikerne ble fraktet i busser til Røros Hotell.

Rattle har vært sjefdirigent for Berlinfilharmonien siden 2002 og er en av verdens største stjerner innenfor klassisk musikk i dag. Stjernestatusen hindret ham ikke i å opptre som en blid og omgjengelig mann på flyplassen på Røros.

Rett til generalprøve

Han og musikerne fikk bare en kort hvilepause før de måtte gjøre seg klare til generalprøven i Røros kirke, som starter klokken 16.

Kirken blir fullsatt også under generalprøven, og publikum vil få en opplevelse som blir temmelig lik selve konserten søndag. De får høre et av Edvard Griegs lyriske stykker i orkesterversjon og Mendelssohns fiolinkonsert med Vilde Frang som solist før pause. Konserten avsluttes med Beethovens Eroica-symfoni.

Sir Simon Rattle vinket til de frammøtte da han og musikerne i Berlinfilharmonien landet på Røros lørdag. Foto: GEIR TØNSET