- Det er surrealistisk, sier Thomas Ryjord, prosjektleder og faglig ansvarlig for Trondheim Calling. Han har fortsatt ikke landet etter tre dager med mye jobbing.

- Det ble en overveldende, massiv og intens helg, og vi har fått gode tilbakemeldinger. Da vi bestemte oss for flytte Trondheim Calling til et større område trodde vi ikke at vi ville klare å selge ut. Måten publikum har omfavnet festivalen på, har vært over all forventning, sier han.

Stor publikumsøkning

Fredagen var nesten full, og lørdagen var utsolgt med 2400 gjester. Samtidig var det god oppslutning på seminarene under arrangementet, med 200 flere delegater enn tidligere. Ryjord fikk dermed rett i at Trondheim Calling var modent for utvikling.

– Østbyen er et spennende område, samtidig krever det mer logistikk og koordinering. Det krever mer av alle involverte, og det er flere å ta vare på. Vi var usikre på om folk ville finne veien til Bakke Kirke, men det fungerte bra og det var stort sett fullt overalt.

Selvkritikk på hiphopkveld

En ting de tar selvkritikk på, er den sjangerbaserte hiphopkvelden på fredag i Verkstedhallen, som lå lengst unna de andre scenene.

– Vi klarte ikke å mobilisere godt nok her, til tross for sterke headlinere som Equicez og Shitrich.

Ryjord har også fått tilbakemeldinger på at det ikke var et godt nok tilbud for de under 20 år. Da Trondheim Calling ble arrangert i Midtbyen hadde de mellom 18 og 20 år tilgang til de største scenene, mens de denne gangen kun hadde tilgang til tre av i alt ti scener.

– Da vi flyttet fikk ikke de under 20 et bra nok tilbud, og dette må vi se nærmere på i fremtiden, medgir Ryjord.

Utenom det vanlige

Han mener noe av det beste ved flyttingen var variasjonen som fulgte med.

- Vi ønsket å lage noe litt utenom den vanlige helgeopplevelsen i Trondheim, med scener i et kunstgalleri, i et kirkerom og nattklubb på Royal Garden. Vi har også hatt det beste seminarprogrammet noensinne. Vi har hatt gode paneldebatter, delt erfaringer og mobilisert musikere, ikke bare bransjen.

Ryjords høydepunkt var stemningen generelt.

- Det lyssatte uteområdet på Solsiden, med diskokula og lys, var magisk. Det føltes som å være gjest i sin egen by!

Avhengig av videre støtte

Hvorvidt Trondheim Calling blir værende på østsiden eravhengig av et større spørsmål; arrangementet er en del av et større prosjektfor å fremme midtnorsk musikkproduksjon og eksport, hvor prosjektet er delt ihovedarenaene Trondheim Calling Live og Trondheim Calling Song:Expo. Hvorvidtarrangementet skal kunne utvikles videre er avhengig av om prosjektetfortsetter å få støtte.

- Trondheim Calling er ikke bare etkulturarrangement eller en fest, den delen betaler seg selv med billettsalg,sponsorer og arrangørstøtte, men vi er primært et virkemiddel for å styrkeregional musikknæring og musikkeksport og det arbeidet er helt avhengig avstøttevirkemidler også fra lokale og regionale myndigheter. Det er vanskelig ålage butikk ut av selve konferansedelen, avslutter Ryjord, og sender dermed en oppfordring til viktigestøttespillere og samarbeidspartnere.