Det er satt ned en egen komité med preses Helga Haugland Byfuglien, biskop Tor Singsaas, domprost Ragnhild Jepsen, og domkantorene som skal planlegge festgudstjenesten i Nidarosdomen 23. juni neste år. Jubileet vil bli markert flere steder i landet, og i Trondheim er det preses som skal stå for selve gudstjenesten der signingen fant sted i 1991.

LES OGSÅ: Kongeparet feiret Grunnloven i Trondheim

Takk og glede

- Slottet har kommet med noen føringer og ønsker seg en gudstjeneste i gledens og takkens navn. De vil gjerne ivareta noe av det musikalske fra 1991, og med takk og glede som tema er det et godt spor å jobbe etter, sier domprost i Nidaros, Ragnhild Jepsen.

Søndag 17. januar skal det markeres at det er 25 år siden kronprins Harald og kronprinsesse Sonja ble Norges kongepar. Selve dagen blir markert med sceneshow og aktiviteter på Universitetsplassen, med blant annet kroneverksted, eventyrlavvo og fotovegg, etterfulgt av festkonsert i Universitetets aula. På Slottsplassen vil det være vinteraktiviteter for barn og unge. Jubileumsåret vil også bli markert med en jubileumsreise med kongeskipet langs norskekysten, og altså festgudstjenesten i Nidarosdomen .

LES OGSÅ: Kongeparet feirer Grunnloven i Nidarosdomen

Takk fra folket

- Minne om kong Olavs død og feiringen av kong Harald som regent vil skje i Oslo. I Trondheim vil vi markere folkets takk for hva kongefamilien betyr ved å by på noe som korresponderer med folkets oppfatning av de kongelige. Både salmer og bønn må gjenspeile takken, sier Jepsen som håper gudstjenesten blir både nyskapende og inkluderende. Tanken er å avspeile samfunnet slik det er i dag og by på en fargerik gudstjeneste.

- Vi har jo et langt større mangfold i dag enn for 25 år siden, noe som bør komme til uttrykk i en gudstjeneste i en sånn anledning. Den kongelige familien vil være til stede, og vi har fått signaler om at det offentlige Norge er invitert, altså regjering og Storting. Vi har også en kultur for at vanlige folk kan være med på et slikt arrangement, og det er plass til over 1000 mennesker i Nidarosdomen.

Domprosten er opptatt av at det skal bli en gudstjeneste med mye sang og musikk, noe som også vil være i kongeparets ånd.

- Vi ønsker å benytte oss av Domkirkens egen kompetanse og alle korene våre vil ha en sentral plass i arrangementet, forteller Jepsen og bekrefter at festgudstjenesten for kongeparet blir blant de viktigste oppgavene i 2016.

23.juni 1991: Kong Harald og Dronning Sonja på vei opp Munkegaten til Nidarosdomen og signingen. Foto: Ivar Mølsknes, Adresseavisen
Søndag 17. januar skal det markeres at det er 25 år siden kronprins Harald og kronprinsesse Sonja ble Norges kongepar. Her er de under signingen i Nidarosdomen 23. juni 1991. Foto: Stein Fjesme, Adresseavisen
På vei til signingen: Kong Harald og Dronning Sonja 23 juni 1991 i Nidarosdomen i Trondheim på vei opp Munkegata. Foto: Kjell A Olsen, Adresseavisen