Mandag denne uka kom advokatene til Indianiapolis Symphony Orchestra (ISO) og musikeren John Wetherill (63) til enighet.

Det var i mars i fjor at den amerikanske musikeren gikk til søksmål mot ISO. Han mente Krzysztof Urbanski, tidligere kunstnerisk leder for Trondheim Symfoniorkester, hadde prøvd å tvinge ham ut av orkesteret på grunn av hans alder.

Videre mente han at ISO hadde tillatt aldersdiskriminering og represalier fra Urbanskis side over flere år. Urbanski selv sto ikke oppført som saksøkt.

Urbanski sto ikke selv oppført som saksøkt.

ISO slo tilbake mot anklagene og kalte dem «latterlige» og «ondskapsfulle».

- Vi benekter sterkt anklagene i dette grunnløse søksmålet, sa Kristin Cutler, kommunikasjonsdirektør i ISO, til Adresseavisen i april i fjor.

Denne uka kom det til forlik. Detaljene i oppgjøret er ikke kjent, men ifølge de amerikanske nyhetsnettstedene Indianiapolis Business Journal (IBJ) og The Indiana Lawyer må partene selv dekke egne kostnader, inkludert utgifter til advokater.

TSO: – Særegen personlighet

Adresseavisen har vært i kontakt med musikeren som ikke ønsker å kommentere forliket. Det ønsker heller ikke ISO, skriver ISOs Kristin Cutler i en e-post.

Urbanskis management, ved Urbanskis kone Joanna Urbanska, skriver i en e-post at dirigenten ikke vil kommentere saken.

- Saken er løst, og John Wetherill har frivillig pensjonert seg fra orkesteret, skriver hun.

Urbanski har vært musikalsk leder for ISO siden 2011. Fra 2010 til 2017 var han sjefdirigent og kunstnerisk leder for Trondheim Symfoniorkester (TSO). TSO-direktør Roar Leinan sier dirigenten var svært opptatt av søksmålet.

- Jeg kjenner til at saken er forsvunnet fra kartet, sier Roar Leinan.

- Han snakket mye om det og syntes det var slitsomt. Jeg kjenner til at saken nå er forsvunnet fra kartet, sier Leinan, som selv ikke har noen negative erfaringer fra samarbeidet med dirigenten.

- Dirigenter og sjefdirigenter har et stort og spesielt ansvar som sådan. Det var ikke noe spesielt med Urbanski sammenlignet med andre. Han er en særegen personlighet og spesiell på mange måter, men det er alle dirigenter, sier Leinan.

Skal ha opptrådt truende

Ifølge sakspapirene Adresseavisen har lest, skal problemene ha startet i 2012. Urbanski skal ha lagt opp til improviserte møter med flere av de eldste musikerne i orkesteret, og skal ha opptrådt truende.

I 2013 skal han ha bedt Wetherill om å fratre sin stilling som førstefagottist («Principal bassoon»), «for å gi næring til en yngre musiker i hovedsetet», ifølge papirene. Wetherill nektet å gå ned i stilling, og hevder dirigenten i ettertid trakasserte ham og prøvde å ydmyke ham offentlig.

Ifølge søksmålet skal dirigenten i februar 2016 ha lagt opp til en offentlig fremføring av et stykke som krevde at musikeren brukte et bestemt type rørblad på instrumentet, som han bare tilfeldigvis hadde tilgjengelig.

Dirigenten skal også gjentatte ganger ha klaget på at musikeren spilte falskt – selv da Wetherill bare lot som om han spilte.

ISO benekter påstandene

Da Wetherill sendte inn en skriftlig klage på aldersdiskriminering til Equal Employment Opportunity Commission (EEOC), som nettopp jobber for å forhindre diskriminering på arbeidsplassen, skal det ha resultert i to ukers suspensjon uten lønn, ifølge sakspapirene.

Ifølge ISO skyldtes suspensjonen at Wetherill brukte en elektronisk stemmemaskin under øving. Noe Wetherill vedgår, men skriver at det var for å informere Urbanski om nøyaktigheten av tonene han spilte.

Wetherill hevdet suspensjonen var en del av en plan for å «trakassere, skremme, ydmyke, fornedre og ellers tvinge gjennom avslutning eller nedgradering av musikerne over 45 år, og erstatte dem med yngre musikere».

«Saksøkte benekter de grunnløse, ondskapsfulle påstandene om ulovlig adferd fra Mr. Urbanski», het det i svaret fra orkesteret. De vedgikk at EEOC undersøkte anklagene fra Wetherill, men at de ikke fant at saksøkte hadde gjort noen feil.

Urbanski i Trondheim

I søksmålet ba Wetherill om tilbakebetaling for tapt lønn, kompensasjon for skader som følelsesmessig stress og mental angst, i tillegg til dekte advokat- og domstolskostnader. Orkesteret på sin side ba om at saken ble avvist med en dom i deres favør.

Ifølge IBJ er det uklart om Wetherill fortsatt er ansatt i orkesteret. At navnet og musikerprofilen hans er blitt fjernet fra ISOs nettside, tyder ikke på det.

Urbanski er fortsatt tilknyttet TSO. Denne uka er han i Trondheim der han skal dirigere orkesteret i Olavshallen torsdag kveld.

- Dette er en konsert som har vært utsolgt siden september og det har vært en god øvingsuke. Vi kommer til å samarbeide med Urbanski igjen, sier Roar Leinan.

Fikk du med deg denne? - Beklager Trøndelag, denne regningen tar vi