Det er jordbæropera for tredje gang i Lensvika, men selv om historien stort sett er den samme som i 2000 og 2001, kan vi likevel regne premièren i går kveld som en helt ny oppsetning. Regissøren er ny, teksten er utvidet og finpusset, og for første gang spilles «Jordbær-Liv» utendørs. Det er en stor og god nyhet, for på Frostad bygdetun blir vi virkelig tatt med ut i jordbæråkeren. Omgivelsene er autentiske, inkludert et par regnbyger og betydelige mengder med knott.

Leken og lett fordøyelig

«Jordbær-Liv» er på ingen måte en tungvekter av en opera. Forestilling er leken og lett, med en underholdende historie og lett fordøyelig musikk som spenner over flere sjangre. Det resulterer i god og upretensiøs sommerunderholdning som samtidig har flere kvaliteter.

Fortellingen om odelsgutten Arve (Erik Jacobsen) på gården Jordbærg som forelsker seg i prestedatteren og jordbærtausa Liv (Ane Berg), men som helst bør gifte seg med den framfusende Gudrid (Åse-Rakel Bøhn) for å berge gården leker seg med en rekke klisjeer.

Romantisk komedie

Her er det både litt Romeo og Julie, litt romantisk ungdomskomedie, italiensk operatragedie og trøndersk bygdarevy på ett brett. Men den merkelige blandingen fungerer utmerket, takket være dyktige folk i flere funksjoner.

Nora Evensens regi understreker lekenheten som både tekst og musikk legger opp til, og de sentrale skuespillerne får det virkelig til å svinge på bygdatunet med både komiske fakter og god sang. Morsomst av alle er den bramfrie Gudrid, den sleske klokkeren Iver (Hans Petter Nilsen) og bonden Johan (Øyvind Brandtzæg), som er mest opptatt av å leke oppfinner og som derfor ikke har særlig styring på økonomien.

Tidsbilde fra 50-tallet

Operaen tenger også et fint tidsbilde av bygde-Norge på 50-tallet, der drømmen om USA, Elvis og dollar ligger i bakhodet mens jordbærtausene ligger i åkeren med rumpa i været.

Mens de fleste andre utendørs spel i Trøndelag baler med tunge, historiske temaer, er det forfriskende med en velsmakende sommeropera som ikke tar seg selv særlig høytidelig. Den som tar med myggspiral, myggspray og myggnetting får det trivelig på Frostad bygdetun under de neste forestillingene fredag og lørdag.

Anmeldt av TRYGVE LUNDEMO