- En moderne verdensmusikkfestival har ansvar for å belyse mer enn bare musikalske kulturmøter, opplyser styreleder Hill-Aina Steffenach i medlemsforeningen Transform.

Derfor ønsker Transform, som arrangeres mellom 29. oktober og 5. november, å arrangere seminarer, nettverksmøter og konferanser i tillegg til musikken festivalen er blitt kjent for.

Det blir for eksempel seminar på St. Olavs hospital om innvandreres møte med norsk helsevesen, paneldebatt om ordets makt og medias ansvar når det gjelder holdningsskapende arbeid og foredrag om hodeplagg og hodeplaggbrukere på Trondheim folkebibliotek. I tillegg vil det bli dialogmøte på Kultursenteret ISAK i samarbeid med Nansen-instituttet.

To spesialprosjekter

Faglig program til tross – musikken står fortsatt sentralt i Transform.

  • Se videoer med noen av årets Transform-artister nederst i saken.

Årets festival kan skilte med to spesialprosjekter:

«Åresong» var et bestillingsverk til Festspillene i Bergen i 2010, og består av 33 tekster av dramatikeren Jon Fosse (skrevet til Festspillene i 2009), tonesatt og framført av trekkspillvirtuosen Gabriel Fliflet med band.

Trondheim har imidlertid sin egen trekkspillvirtuos, og Jovan Pavlovic vil under Transform gjøre sin aller siste framføring av verket «Tutti», prosjektet han i 2010 fikk Trondheim kommunes Ramallahstipend for å lage. I tillegg til Pavlovic selv, framføres «Tutti» av bandet Bengalo samt unge talenter fra Palestina, Bosnia, Serbia, Kroatia og Norge.

Pavlovic vil i tillegg opptre med sitt grenseløse orkester No Border Orchestra.

Fele og sekkepipe

Transform presenterer også noen av landsdelens mest kjente og kjære band innen verdensmusikk, blant andre speedbalkanboogie-bandet Farmers Market og latinveteranene i Mambo Companeros.

Den norske folkemusikken ivaretas med den populære trioen og hardingfelefornyerne Valkyrien Allstars.

Men ingen verdensmusikkfestival uten utenlandske innslag. Det sju mann sterke fele-ensemblet Fiddlers' Bid kommer fra Shetland og presenterer landets sterke feletradisjon.

Den britiske linja trekkes videre med Kathryn Tickell, som spiller northumbrian pipes (en slags sekkepipe) og opptrer sammen med norske Brazz Brothers.

Johnny Depp som fan

Om du har sett den musikktunge romani-dokumentaren «Latcho Drom», som i 1993 vakte begeistring i Cannes, vil du kanskje dra kjensel på Taraf de Haïdouks, som sto for musikken i filmen. De bidro også på Åge Aleksandersens plate «Fredløs - Dylan på norsk». Orkesteret regnes som Romanias fremste eksponent for landets romanimusikk, har spilt med blant andre Kronoskvartetten og kan dessuten skryte av å ha Johnny Depp som fan.

I tillegg arrangeres konserten «Back på svenska» med Lisa Rydberg og Gunnar Idenstam. Konserten er et samarbeid med nyskapningen Orgelfest, som arrangeres samtidig som Transform.

Taraf de Haïdouks fra filmen «Latcho Drom»:

Farmers Market:

Fiddlers' Bid fra Shetland:

Gabriel Fliflet:

Kathryn Tickell:

Valkyrien Allstars:

Har spilt med Åge: Rumenske Taraf de Haïdouks har Johnny Depp blant sine fans, og spilte med Åge Aleksandersen på hans «Fredløs - Dylan på norsk»-album. Snart kommer de til Trondheim og verdensmusikkfestivalen Transform.
Trekkspill 1: Jovan Pavlovic framfører verket «Tutti» med musikere fra en rekke land, og spiller i tillegg konsert med No Border Orchestra. Foto: Kjell A.Olsen
Trekkspill 2: Gabriel Fliflet har spilt på Transform før, men kommer i år med et bestillingsverk basert på Jon Fosses tekster. Foto: Foto: Jens Petter Søraa