Nervi fra Gattinara i Piemonte har gått fra Moestue til Symposium, mens Kloster Eberbach har skiftet fra Strøm til Chaeos.

Den største overraskelsen er Nervi-overgangen. Christopher Moestue er en av fire norske eiere i dette tradisjonsrike Gattinara-vinhuset, så at Nervi skulle gå til en av hans største konkurrenter, Arcus-eide Symposium, var mildt sagt en aldri så liten sensasjon.

Trist, mener Moestue

-Selvfølgelig er det trist, sier medeier i Nervi og vinimportør Christopher Moestue i en kommentar til DN.

-Jeg syns Nervi har vært et spennende prosjekt helt siden starten, og det er det fortsatt. Men Styret i Nervi ønsket et endring mellom eier og importør, og det må jeg forholde meg til, sier Moestue som sammen med Erling Astrup, tidligere sjef for Corporate i SEB Enskilda og investorene Bjørn Wicklund, Karl Skjelbred samt Daniele Dinoia kjøpte vingården Nervi i april 2011.

Også eier og daglig leder ved Nervi, Erling Astrup, har kommentert importørbyttet overfor DN:

-Det er ingen dramatikk i dette og det endrer ikke eierforholdene ved Nervi. Det er enklere å forholde seg til en ekstern importør, og etter en anbudsrunde med flere importører i Norge falt valget på Symposium Wines, sier Astrup.

Vil vokse i Norge

Medeier i Symposium Wines, Master of Wine Sebastian Bredal, mener Nervis tilkomst vil komplimentere selskapets Piemonte portefølje.

-Det er en fjær i hatten for oss å få en produsent som Nervi å representere, sier Bredal til DN. Vi har gode planer for hva vi vil gjøre med Nervis viner i Norge. Nervi ville vokse mer i Norge og etter min mening er ikke deres potensial utnyttet hundre prosent.

Overtar Eberbach

Chaeos Import, som hører inn under Italia-eksperten Gaia Wines and Sprits, tar over distribusjonen av Kloster Eberbach i Norge fra 1.mars 2015.  I den anledning har de invitert Kloster Eberbachs administrerende direktør Dieter Greiner til Norge for å presentere porteføljen.

2.mars vil han by den norske vinpressen på nye årganger av slottets forskjellige viner, samt en spesielt utvalgt serie av deres eldre årganger. Kloster Eberbach er blant de tyske vinhusene som har mest eldre årgangsvin i sine kjellere.

Den forrige importøren, Strøm, hadde hele 16 forskjellige listeføringer fra Rheingau-produsenten Kloster Eberbach listeført på Vinmonopolet. Flere av vinene er i basisutvalget på Polet, og tilfører derfor Chaeos betydelig omsetning.

Ærerik historie

Få vinhus kan vise til en så lang og ærerik historie som Kloster Eberbach. Det var cisterciensermunker som i 1136 slo seg ned og bygget munkekloster ved Steinbergåsen i nærheten av landsbyen Eltville øst for Rüdesheim. Vin og jordbruk var en naturlig del av hverdagen, og opp gjennom årene sørget munkene for nyvinninger som har satt spor etter seg i tysk vinhistorie.

Alt i 1390 laget de viner med vinmarksnavn på etiketten (som «Vini Crementi in Marckinborn») og i 1498 introduserte de begrepet crescentia. Det kan oversettes til gewächs, som er betegnelsen de beste tyske vinprodusentene i dag bruker om sine toppviner (erstes eller grosses gewächs).

Med over 200 hektar med vinmarker, er Kloster Eberbach besitter av en av Tysklands største vineiendommer. Årlig produksjon er på 1,5 millioner liter, som lages i tre forskjellige vinanlegg.