Det har lenge vært klart at Håkon Blekens altertavle i den katolske kirken på Kalvskinnet skal bevares, selv om kirken skal rives. Helt hvordan man skal ta vare på det 60 kvadratmeter store kunstverket har ikke vært like opplagt. Torsdag ettermiddag stilte rivningsselskapet AF Decom og Prøven Transport opp mannsterke og med to store kraner for å gjøre et forsøk på å løfte kunstverket ut av kirken.

- Dette er en veldig uvanlig jobb for oss. Den kommer ikke med noen bruksanvisning for å si det sånn, sa en optimistisk avdelingsdirektør Paal Arne Sellæg i AF Decom før de store kranene skulle vise fram kjempemusklene.

- Vi har veddet på hvor mye det veier. Jeg tipper rundt 26-27 tonn, fortalte Sellæg før kranens innbygde vekt fikk muligheten til å avsløre fasiten.

- Så lenge mørkt ut

Håkon Bleken fulgte spent med på at de to kranene løftet kunstverket seks meter opp i luften bort til et egnet underlag. Derfra skal det transporteres til Sverresborg senere i sommer.

- Jeg er dritnervøs, sa en tydelig spent Bleken idet kjettingene strammet seg og den massive veggen begynte å lirke på seg.

- Det er majestetisk og gripende å se på, sa kunstneren som minnet om at kunstverket lenge så ut til å være tapt.

- Det var et skikkelig drama. Jeg trodde lenge tavlen skulle blir revet med kirken. Det så veldig mørkt ut, forteller kunstneren.

Han setter alterveggen høyt i sitt kunstnerskap.

- Det er et veldig viktig arbeid i min karriere. Det er en fin vegg også, smiler Bleken.

Noe utsmykningsoppdrag for den nye kirken ser han imidlertid ikke for seg.

- De er vel møkk lei modernismen, sier Bleken.

- 41 år er lite

Det er 41 år siden altertavlen ble laget spesielt for den, den gang, nye katolske kirken.

- Den ble værende litt for kort tid, da. Men menighetens størrelse gjorde at kirken trengte bedre plass. Da er den nye plasseringen av altertavlen på Sverresborg et veldig godt alternativ, sier Bleken.

Når alt kommer til alt er kunstneren fornøyd:

- Jeg er veldig glad. Sverresborg er en minst like god plassering. Der får flere folk sett den og den inngår i historien til byen, sier Bleken.

Og vekta på verket? AF Decom viste at de kan sitt fag. Altertavlen, inklusive metallramma, veide nøyaktig 26 tonn.

Slik så kunstverket ut før det ble pakket inn i stålrammer og løftet ut av St. Olavs kirke. Foto: Frank Lervik