Som en del av en langsiktig plan om å få til bærekraftig drift er det påbegynt en utredning for å se på muligheten for at museumsdelen av Rock City kan konsolideres med et av museene i Midt-Norge.

Mangler museumskompetanse

I dag skriver Trønder-Avisa at Nord-Trøndelag Fylkeskommune konkluderer med at senteret ikke har nok innhold til å bli museum.Det er altså ikke bare de store økonomiske heftelsene som er årsaken til at man er avventende. Det mangler også en rekke ting for å oppfylle definisjonen av et museum.

- Et museum har krav om arkivering, registrering og forskning. Museumsreformen var en kvalitetsreform, som hektet av mange bygdemuseum, sier fylkesrådsleder Ingvild Kjerkol (Ap) til Trønder-Avisa.

Vil knyttes til Rockheim

Etter det Adresseavisen erfarer ønsker Rock City selv å organiseres som en underavdeling av Rockheim, som igjen er en del av Museene i Sør-Trøndelag (MIST). Et annet alternativ er den nordtrønderske museumskonsolideringen Museet Midt. Begge aktørene sier det må investeres store penger hvis noe slikt skal være aktuelt.

«Begge er tydelig på at Trønderrockmuseet ikke er bygd og utviklet som primært et museum, hverken faglig eller bygningsmessig. Derfor vil det fra begge stilles krav om både driftsmidler i en viss størrelse og investeringsmidler for videreutvikle enheten innenfor allmenne krav til et museum», står det i et notat fra fylkeskommunen som Trønder-Avisa har fått tilgang til.

Fylkesrådsleder Kjerkol sier notatet er ment å være et «kunnskapsgrunnlag» for arbeidet videre.

- Viser det at Opplevelsessenteret er en oppgave for Namsos kommune alene?

- Notatet slår fast at senteret ikke oppfyller kriteriene for et museum etter nasjonal museumspolitikk. Så er det utgangspunkt for veivalget videre, sier Kjerkol til Trønder-Avisa.

To valg

Rock City-styreleder Erik Stene mener man nå har to valg:

- Det står mellom at opplevelsessenteret drives som en lokal attraksjon, eller å oppgradere det slik at det fyller de krav som stilles.

Notatet fra fylkeskommunen bruker følgende formulering: «Fra begge enhetene stilles det krav om at Trønderrockmuseet (opplevelsesenteret) må bemannes med forsvarlig museumsfaglig kompetanse og det må stilles til disposisjon mulige driftsmidler og investeringsmidler».

Styreleder Stene tror det i så fall er snakk om betydelige endringer.

- Selv da er det et spørsmål hvorvidt museene er interesserte i konsolidering, sier han til Trønder-Avisa.