Ikke de 100 beste filmene noensinne, heller ikke de 100 beste filmene laget av amerikansk-fødte regissører. Nei, denne listen er noe helt annet. I et forsøk på å fange det som gjør amerikansk film så...vel, «amerikansk», så forsøkte BBC seg på noe helt annet. En rekke filmkritikere fra over hele verden ble bedt å å finne den «amerikanske følelsen» i sine favoritter og deretter rangere filmen i en liste. Om regissør, produsent eller skuespillere  var født i USA var ikke et kriterium. Heller ikke at filmen var spilt inn i USA. Poenget med listen var å fange selve følelsen i filmene. Den amerikanske følelsen. Og her er resultatet.

1. Citizen Kane ( Orson Welles, 1941)

Nok en gang topper denne klassikeren en filmliste. Kanskje ikke lengre «tidenes beste film», men at den har følelsen av å være vaskeekte «americana» hersker det vel liten tvil om.

Filmen i sin helhet er gjort tilgjengelig helt gratis på YouTube. Den kan du se øvert i denne artikkelen.

2. The Godfather ( Francis Ford Coppola, 1972)

Har det noen gang blitt laget en bedre mafiafilm enn nettopp «The Godfather»? Neppe. Derfor troner den også på andreplass på denne listen. Og så til de grader så «amerikansk» da.

3. Vertigo ( Alfred Hitchcock, 1958)

Joda, Hitchcock var så britisk som det var mulig å bli, men spesielt hans siste filmer var utpreget amerikanske og dannet skole for det som senere ble kjent som blockbustere fra Hollywood.

4. 2001: A Space Odyssey (Stanley Kubrick, 1986)

Her har vi motsatsen til Hitchcock. Kubrick var født i USA, men gjorde brite av seg. Tidenes kanskje viktigste og beste sci-fi film.

5. The Searchers ( John Ford, 1956)

Det blir vel ikke stort mer amerikansk enn dette. En klassisk western med ingen ringere enn John Wayne.

6. Sunrise (FW Murnau, 1927)

Gammel, gammel stum-film fra den tyske regissøren F.W. Murnau. Filmen vant Oscar for sin unike og artistiske produksjon og ble senere en del av kongressbiblioteket fors i status som «kulturell, historisk og estetisk viktig».

7. Singin´ in the rain ( Stanley Donen og Gene Kelly, 1952)

Denne kjenner de fleste. En av tidenes beste ( og kanskje ufrivillig komiske) musikaler.

8. Psycho ( Alfred Hitchcock, 1960)

Den britiske regissørens andre film på denne listens topp 10. «Psycho» er for de fleste sikkert enda mer kjent enn «Virtigo». En av tidenes mest vellykkede thrillere.

9. Casablanca (Michael Curtiz, 1942)

Hvem skulle tro at en film som holdt på å falle sammen av sin egen vekt av produksjonsproblemer av alle slag ( manuset ble delvis skrevet og omskrevet mens filmingen pågikk), skulle bli en av filmhistoriens mest elskede filmer. Men «Casablanca» har den statusen den har av en veldig god grunn - den er et mesterverk.

10. The Godfather part II (Francis Ford Coppola, 1974)

Tidenes mest vellykkede oppfølger? Coppola deler topp 10 med to filmer sammen med Hitchcock. Og det er ganske uviktig hvilken av de to ( det finnes faktisk tre) filmene om Corleone-familien som er best siden de to til sammen utgjør en enestående enhet.

Om du har lyst til å lese topp 100 -listen i sin helhet så finner du alle filmene HER.