De tre unge kunstnerne mottok 60 000 kroner hver.

I statuttene heter det at stipendet er for unge kunstnere mellom 20–35 år med høyere kunst- eller kulturutdanning, eller som har fått nasjonal eller internasjonal anerkjennelse. Fra 1. januar samles Trøndelag i ett fylke, og dette ble dermed de siste kunststipendene fra fylkestinget i Nord-Trøndelag.

Fylkesordfører Pål Sæther Eiden innledet til stipendutdelingen i Namsos kulturhus onsdag kveld.

Les også: - Vi blir dummere uten kunst

– Betyr enormt mye

Daniel Norum (26) fra Steinkjer er nyutdannet sanger. Før han tok utdanning ved Norges musikkhøgskole, tok han musikklinja på Inderøy videregående. Ved siden av å være utøvende sanger jobber han tett på det tradisjonsrike guttekoret St. Hallvard-guttene i Oslo, som assisterende dirigent og sanglærer. Norum er også med i tangoensemblet Cantango. Stipendutdeler Inger Marit Eira-Åhrén, leder for fylkestingets komite for utdanning, kultur og helse i Nord-Trøndelag, beskrev ham «som en dynamisk tenor som evner å samarbeide bredt, på tvers av sjangerne». Nå har Norum planer om å reise til Buenos Aires, hvor han skal utforske ulike tangostiler og ta sangtimer med mestere innen argentinsk sangtango. En ydmyk og svært glad Norum takket for stipendet:

– Dette betyr enormt mye for meg. Det åpner dører og gjør at jeg kan realisere planer og drømmer, sa han.

– Håper det ikke blir siste gang

Dagne Aurora Karevoll (30) fra Levanger er billedkunster og har spesialisert seg på tegning. Hun har en mastergrad i kunstfag og en bachelorgrad i kunstfag- og grafikk fra Kunsthøgskolen i Oslo.

«Naturen er ofte et utgangspunkt for hennes arbeider, sett gjennom et samfunnskritisk blikk hvor et ønske om ubegrenset vekst truer naturen. Hun ser på landskap som inviterer til fascinasjon og forestilling, blandet med en uvelkommen følelse av stedstap – da mye av det vi kan oppleve nå vil være midlertidig», sa stipendutdeler og fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik. Karevoll takket for stipendet og kom med en klar oppfordring til nye Trøndelag fylkeskommune:

– Dette er en stor anerkjennelse. Jeg håper ikke dette blir siste gangen det blir delt ut et sånt stipend, sa Karevoll.

Hva slags stipend- og støtteordninger den nye fylkeskommunen vil ha er ennå ikke avklart, men fylkespolitikerne som var tilstede på onsdagens seanse er klare på at dette er viktige ordninger som må videreføres i en eller annen form.

Les også: Ingrid blir bedre i matte fordi skolen hennes vektlegger kunst og kultur

Tru og tvil

Julie Ebbing (32) fra Bangsund i Namsos bor og arbeider i Trondheim. Hun er grafiker med mastergrad i medium- og materialbasert kunst og en bachelorgrad i kunst- og håndverk fra Kunsthøgskolen i Oslo. Tidligere i høst ble hun tildelt den prestisjetunge Kjell Nupen Memorial Grant, hvor hun ble valgt ut blant 36 nordiske kandidater.

«Julie forsøker å ha en aktiv holdning til de institusjonelle, historiske og sosiale rom vi beveger oss i, og ved å ta for seg det som er problematisk oppstår det engasjerte arbeider. Hun ser på sitt arbeid som et møte mellom håndverk og hærverk, hvor hun takler livets store spørsmål gjennom det lille, det hverdagslige», sa stipendutdeler Terje Sørvik, fylkesråd for regional utvikling.

– Det gir meg muligheten til å lage mer kunst, og bedre kunst. Når en holder på med dette er det særlig viktig å ha trua, den kunstneriske sjøltilliten kan gå litt opp og ned. Så dette lever jeg veldig lenge på, på alle mulige måter. Tusen takk! sa Ebbing i sin takketale.

I år kom det inn 33 stipendsøknader. Årets jury besto av Nora Evensen, teatersjef ved Turneteateret i Trøndelag, Camilla Birkeland, direktør ved Museet Midt, Kristin Storvig, fylkesbiblioteksjef, Anders Skaugen, funksjonsleder kulturproduksjon i avdeling for kultur og regional utvikling og Trude Nøst, fylkesutviklingssjef og juryleder.

Les også: Her må alle barnehageansatte gå til sangpedagog