I fjor høst åpnet det nye bachelorstudiet ingeniør i sikkerhet og miljø ved Høyskolen i Tromsø. Gjennom studiet får du kunnskap om dagens og fremtidens behov innen sikkerhet og miljø, blant annet knyttet til skipsfart og olje- og gassutvinningen i nordområdene.

Russland

- Utvikling av olje og gass i Barentsregionen og i Russland vil skape behov for arbeidskraft med kjennskap til spesielle utfordringer knyttet til arktisk klima, forklarer Roland Persson. Dette er en ren teknisk utdanning som fokuserer på hvordan man skal drifte industri i et polart miljø med tanke på helse, miljø og sikkerhet (HMS).

- Lett å få jobb

- Nordområdene er «hot» for tiden. Blant annet gjennom «Barents 2020», regjeringens nye program for utvikling og forskning i nord. Dette studiet er det eneste i Norge, og jeg regner jeg med at det blir lett å få jobb, tror Roland Persson.- Vi har dessuten mye om miljø som er viktig kunnskap for tiden. Blant annet lærer vi om hvilken betydning forurensning har på det sårbare miljøet og artene i Arktis, hvordan dette påvirker været der det skal etableres ny virksomhet i fremtiden, sier Stine.

SPENNENDE I NORD. Ingeniørstudentene Stine Saus fra Brønnøysund og Øyvind Roland Persson, opprinnelig fra Oslo, lærer blant annet hvordan de bruker meteorologiske satellittkart. Foto: GLEN MUSK