Vent litt, sa vi det sjette kapitlet? Med rubb og stubb teller serien til nå hele 14 spill fordelt på skarve syv år. Det er to «Assassin's Creed» i året det. Ikke rart da at «Assassin's Creed IV: Black Flag» til tider føles som en godt opptråkket sti.

Men først en innrømmelse, dette er den andre anmeldelsen av dette spillet jeg skriver. Den første ble forkastet etter en lengre tenkepause, og den opprinnelige karakteren på terningkast fire har nå blitt til fem. Hvorfor? Jo, fordi «ACIV:BF» er et spill som bruker laaaaang tid på å komme under huden og enda lengre tid før det får opp farten. Men etter drøye syv timer faller alt på plass og sjørøver-eventyret i Vestindia (også kalt Karibia) kan begynne for alvor.

La oss oppsummere: «Assassin's Creed»-serien er en heftig lapskausblanding av science fiction og historiske hendelser. Sentralt i handlingen står maskinen Animus, en innretning som gjør at mennesker kan gjenoppleve hendelser fra tidligere slektsledd i familien. På denne måten har vi fram til nå opplevd både korsfarerperioden i middelalderen, den italienske renessansen, den amerikanske revolusjonen og nå altså sjørøvernes gullalder i Vestindia på slutten av 1600-tallet. Spillet tar deg med til både Havana, Kingston og Nassau i tillegg til en rekke mindre øyer i Det karibiske hav.

«ACIV:BF» er det største spillet i serien så langt. Noe som ikke sier lite all den tid de foregående spillene har presentert massive spillverdener. Det geografiske området strekker seg fra Key West i Florida og helt ned til Tortuga nordvest for Haiti. Mellom de store landsmassene som Jamaica, Cuba og Bahamas finner du også hundrevis av små øyer som du kan gå i land på. Om du syntes at «Grand Theft Auto V» var imponerende stort, vent bare til du får oppleve «ACIV:BF».

Men er spillet i seg selv noe å skrive hjem om da? Det forrige i serien, «Assassins's Creed III» var unektelig der serien nådde bunnen. Ja, for med «ACIV:BF» starter UbiSoft serien på nytt. Historien om Desmond Miles nådde sin uunngåelige konklusjon i fjor, og selv om «ACIV:BF» ikke kaster bort noe tid med å starte en ny meta-historie med tusenvis av snurrige henvisninger til seg selv og serien som helhet, så er dette starten på en helt ny historiesyklus.

Hovedpersonen denne gangen er Edward Kenway, en britisk pirat og blivende snikmorder. Ikke en særlig sympatisk karakter, men det var det vel strengt tatt bare Ezio Auditore fra Firenze som var i spill nummer to, tre og fire i rekken. Det som gjør «ACIV:BF» så lett å anbefale både for nye og gamle fans av serien er plasseringen både hva tid og sted gjelder. 1700-tallets Havana, Kingston og Nassau ser fabelaktig flott ut. Det er nesten så du kan kjenne lukten av krydder, kaffe, rom og kokosmelk. Hver eneste lille flekk på kartet har sin egen atmosfære, og det at du nå har muligheten til å dra til sjøs når det måtte passe deg selv, er bare en av mange små detaljer som gjør «ACIV:BF» til en kunstnerisk triumf.

NB! Neste uke anmelder vi Battlefield 4 og Call of Duty: Ghost i tospann. Hvem stikker av med seieren? Eller blir det kanskje dødt løp? Les i kulturdelen av Adresseavisen tirsdag 12. november.