En tegneseriestripe trykket i  Aftenposten onsdag har vakt sterke reaksjoner i sosiale medier og nettaviser i Sverige og i Norge. Det har også vært sterke reaksjoner internt i Aftenposten, skriver avisen på sitt nettsted.

Under headingen Vitenskapelige hypoteser er dagens tema i stripen : «Hvorfor de smiler og ler så mye i Afrika» og en gruppe menn sitter på bakken og lurer på om de skal hjelpe konene sine med å holde landsbyen i gang - noe som følges opp med samstemt latter.

Blant twittermeldingene er:

«Frejdig klassisk rasism på seriesidan i dagens Aftenposten»

«Hva skjer, @Aftenposten. Dette er ikke greit»

«Dagens #norskrasisme fra @Aftenposten ser ut som en tegneserie fra for veldig lenge siden»

Beklager

- Vi beklager at den er blitt publisert. Denne tegneseriestripen har gått under radaren vår. Vi har ikke vært oppmerksomme nok i redaksjonen og ser selvsagt på rutinene våre, sier konstituert kulturredaktør Veslemøy Østrem.

- Jeg mener det skal være stor takhøyde for satire, men opplever at denne går over streken.

- Mener du at denne stripen er rasistisk?

- Det er i hvert fall ikke satire som treffer på riktig måte, sier Østrem.

-Litt på kanten

Tegneseriens forfatter Vebjørn Verlo ser at stripen er litt på kanten, men etter hans mening helt innenfor.

- Nettopp fordi jeg ikke er rasist, lar jeg ikke folks hudfarge avgjøre om jeg kan tulle med dem eller ikke. Jeg synes det er legitimt å pirke i kultur og bedrive kulturkritikk. Det har ingenting med rasisme å gjøre, mener han.

- Jeg mener at det er jeg som er fargeblind og alle andre som tenker i båser og raser. Hvis vi skal bekjempe rasisme, må vi ta folk på alvor rett og slett.

- Hva sier du til at Aftenposten beklager at vi trykket stripen?

- Jeg synes det er synd, men jeg aksepterer at dere ser det annerledes enn meg. Samtidig er det på mange måter bra at det blir debatt om disse tingene.