Det er tydeligvis blitt en trend å gi ut album uten forvarsel, og for en effekt det har! Fredag ble ikke bare en triumf for norske artister med flotte utgivelser fra Lars Vaular og Susanne Sundfør, men toppet seg dessuten da Drake slapp miksteipen «If You’re Reading This It’s Too Late» ut av det blå på iTunes og diverse strømmetjenester.

«Oh my God/If I die /I’m a legend», åpner han kjepphøy på «Legend», og det blir tidlig klart at «If You’re Reading This It’s Too Late» er litt av en egotripp, både i form og verslinjer. Det går ikke stille for seg når Drake slipper nytt materiale, og uavhengig av om det er en miksteip eller et album, stopper verden for å lytte.

Emo-rapperen sparer fortsatt ikke på følelsene, men «If You’re Reading This It’s Too Late» starter mer nedpå enn de forrige fullengderne «Nothing Was The Same» (2013) og «Take Care» (2011). Til tross for en tydelig energi og overskudd, får vi ingen hits alle «Hold On We’re Goin Home» eller «Take Care». De vante produsentene Boi-1-da og Noah ”40” Shebib holder stadig lydbildet igjen, mens R&B artisten PARTYNEXTDOOR (som begynner å bli en vanlig samarbeidspartner) dukker opp på sporene «Preach» og «Wednesday Night Interlude», og tilfører det lille ekstra på en flyt av elektroniske undertoner. Det er likevel Drake som kjører showet på teipen, og det er aldri tvil om hvem som er hovedpersonen. Han er sulten og full av overskudd, og bærer de fleste av låtene godt alene, til tross for at han med fordel kunne hatt med flere gjester for variasjonens skyld.

Så briljerer han også rundt temaer som fiender, damer og begjær som få andre. «6 God» og «Used To» vil gjøre det godt i klubben, mens «Company» er Drake på sitt mest grimete. «You & The 6» er en finfin hyllest til moren, og det er fortsatt en lykke at han tør å føle på følelsene. Sytten låter blir likevel litt for mye Drake og autotune. Han har mye på hjertet, men det hindrer likevel ikke «If You’re Reading This It’s Too Late» å bli stående som en bakgrunnsplate. Miksteipen blir likevel en fin oppvarming til albumet som skal dukke opp en gang i løpet av 2015.

Høydepunkt: «Know Yourself»

Anmeldt av Sarah Winona Sortland