Årets trønder? Mange har latt seg imponere av Marit Bjørgen både i og utenfor langrennssporet. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Forslagene til hvem som bør bli Årets trønder strømmer inn. Fristen for å sende inn ditt forslag er fredag 13. november, ved midnatt.

Blant forslagene finner vi flere kjente trønderske idrettsprofiler. En av dem er langrennsløper Marit Bjørgen som etter en sterk sesong i fjor nå venter sitt første barn sammen med samboer Fred Børre Lundberg. Bjørgen har også to år tidligere blitt plukket ut som kandidat, men har ikke nådd helt til topps.

«I år er det hennes tur, blant annet siden hun vant Tour de Ski og tremila i Holmenkollen. Hun greier å være målbevisst, positiv og ta vare på andre. Med Baby Bjørgen får vi to trøndere til topps i år også!», skriver en av forslagsstillerne.

En annen skriver: «Hennes tur nå. Så enkelt. Inspirator. Viser vei når det butter litt imot. Gir ikke opp. Og er slik en herlig likandes person uansett. Tenk all den glede hun har gitt oss de siste 10–12 årene».

Tidligere har vi skrevet om at mange foreslår gode hjelpere og frivillige som blant annet Tina Marie Asphaug i hjelpeorganisasjonen Amadia.

Northug og Blekkan

Langrennskollega Petter Northug blir også lansert som en god kandidat: «Fire VM-gull etter å ha blitt rasert i media i 9 måneder for sin biltabbe. Alle skal ha straff når de bryter loven, men prestasjonen med å komme tilbake etter dette er formidabel og uten sidestykke», skriver forslagsstilleren. En annen innsender påpeker at «Petter fortjener prisen fordi han tør å være annerledes og ikke bry seg om janteloven».

Travtrener Jomar Blekkan foreslås for sin innsats i trøndersk travsport i mange år, og med seire i både norsk og svensk travderby i år. «Han har lagt ned enormt mange timer i sin jobb. Mange mil på veien hver uke for oss som liker trav. Verdig kandidat», skriver innsenderen.

RBK-stemning

Rosenborgs seriegull denne sesongen, og mulige cup-gull senere i november, engasjerer mange. Flere av RBK-spillerne foreslås som kandidater til hedersprisen, og ikke minst trener Kåre Ingebrigtsen. En rekke innsendere overstrømmer RBK-treneren med godord som dette: «Han har tatt Trøndelags stolthet tilbake til gammel storhet. Skapt entusiasme og et vinnerlag, gjennom gode verdier og godt humør. En person som viser med hele seg at han er stolt av den jobben han har og de han jobber med. Et forbilde på så mange områder. En verdig kandidat, sammen med hele laget og klubben egentlig».

Mange foreslår dessuten Rosenborgs supporterklubb, Kjernen: «Står på «når det regne, blæs og snør», og har bidratt til positivitet og fremsnakking av de gode verdiene i Rosenborg som igjen har samlet trønderne. Uten Kjernen hadde ikke den trønderske stoltheten vunnet ligaen i år». «Har vært fantastiske i hele år, borte og hjemme. Har tiltrukket oppmerksomhet fra hele Europa pga sitt engasjement og har hevet standarden for supportere og supporterkultur til tidligere ukjente høyder i norsk sammenheng». «Full trøkk i hele år, utsolgte bortefelt på så godt som hver bortekamp. Får ALT for lite kreditt fra media, som til gjengjeld benytter hver en anledning til å sverte organisasjonen», er blant begrunnelsene. Flere trekker også spesielt frem supporterklubbens oppsanger, Jo Erik Øverbø.

Rosenborgs daglige leder, Tove Moe Dyrhaug, blir også hyllet av flere. «En jordnær og folkelig leder som er et godt forbilde for oss kvinner og som mannfolka også har mye å lære av. Rolig behagelig person som ikke trenger å snakke med capslocken på for å bli hørt. Er ikke redd for å innrømme feil, eller å be om unnskyldning», skriver en av innsenderne.

Men ikke alle er like imponert årets seriemestre i Tippeligaen. En forslagsstiller, som fremmer fjorårets Årets trøndere, nobelprisvinner-ekteparet Moser, mener årets vinner absolutt ikke bør bli noen fra Rosenborg. «Hvorfor blir vi oppmuntret til å se opp til disse selvsentrerte barna? La dem holde på med idretten sin, ja de er gode til det, men de er på ingen måte Årets trønder», skriver innsenderen.

Det er sjette gang Adresseavisen og NRK Trøndelag deler ut prisen, og det har allerede kommet inn en solid liste navn over folk som har markert positivt på en eller annen måte i løpet av året som har gått. En jury velger ut fem kandidater ut fra forslagene som kommer inn fra våre lesere og lyttere. Når kandidatene er klare, blir det opp til trønderne å stemme frem den kandidaten de mener fortjener prisen.

Prisen for 2015 deles ut under den tradisjonsrike Nyttårskonserten i Olavshallen fredag 8. januar 2016.

Hvem synes du fortjener prisen? Skriv inn ditt forslag feltet øverst i artikkelen. NB: Selve avstemmingen starter først når juryen har plukket ut de nominerte.

Årets trønder? Petter Northug er foreslått til hedersprisen. Foto: RICHARD SAGEN
Årets trønder? Jomar Blekkan har mange år bak seg i travsporten og foreslås til hedersprisen. Foto: HÅKON JACOBSEN
Årets trønder? Kåre Ingebrigtsen og hans RBK-mannskap har skapt stort engasjement blant fotball-interesserte trøndere. Mange mener treneren er en verdig kandidat for hedersprisen. Foto: Jens Søraa