- Dette stykket skal vise hvilket medmenneske den norske ambassadøren Frode Nilsen var, sier regissør Rodrigo Malbrán.

Monthy Pytonsk-feelgood, TNT og rai rai  i Trøndelag Teaters store musikalsatsing neste år (Pluss)

Under militærkuppet i Chile i 1973, spilte nemlig den norske ambassadøren Frode Nilsen en viktig rolle. Da Augusto Pinochet kom til makten i Chile gjennom militærkuppet, ble politiske partier forbudt og en rekke politiske motstandere fengslet. Pinochets brutale diktatur skulle vare i 17 år.

Det er avgangsstudentene ved skuespillerutdanningen i Verdal som skal spille stykket om nordmannen Frode Nilsen. Stykket har fått navnet «Ambassadøren», og tar for seg hvordan Nilsen reddet en rekke mennesker ved blant annet å gi dem asyl i den norske ambassaden i Santiago.

Trodde foreldrene var døde

Regissør Rodrigo Malbrán var en av dem. Selv om militærkuppet foregikk i 1973, husker han fortsatt dagen godt da han og søsteren fikk møte moren og faren igjen.

- Jeg trodde både mor og far var døde, sier Malbrán.

Både Malbrán og søsteren bodde hos onkelen etter militærkuppet. Moren og faren var forsvunnet som følge av kuppet. En dag tok onkelen han og søsteren med til en butikk.

- Her ble vi sluppet ut av bilen og ble bedt om å vente, husker Malbrán.

En stund etterpå kom en høy blond mann. Den høye mannen viste seg å være ambassadør Frode Nilsen.

Bodde på ambassaden

Etter en times kjøretur kom de til den norske ambassaden i Santiago.

Da de kom inn døren ble de møtt av 15-20 mennesker. Midt i blant dem sto faren og moren til Malbrán.

- Jeg ble naturlig nok glad over at de var i live, men samtidig hadde jeg rukket å tenke mye på hva som hadde skjedd om de var døde og jeg måtte forsørge meg selv og søsteren min, sier han.

De bodde to døgn på den norske ambassaden før de ble brakt i sikkerhet. Samme år, i 1973, fikk Malbrán poltisk asyl i Norge.

Selv husker Malbrán Nilsen som en mann med stort hjerte og mye medmenneskelighet. Og det er akkurat dette han vil formidle i stykket.

Han sammenligner Nilsen med Oskar Schindler som reddet over tusen jøder under 2.verdenskrig.

En edel mann

Han betegner den tidligere ambassødren som en edel mann som klarte å stå opp og være et medmenneske i en vanskelig situasjon.

- Han la politiske prioriteringer til side og tok et valg om å redde liv, sier Malbrán.

Selv om Malbrán er svært takknemlig for at den norske ambassadøren reddet både ham selv og familien, sier han teaterstykket ikke tar for seg hans personlige opplevelser fra 1973. Det er ikke et biografisk stykke, men et stykke som er basert på sanne historier.

- Det har vært en plikt for meg å lage dette stykket. Jeg vil yte Nilsen rettferdighet og vise hvilket medmenneske han var. Dette er spesielt viktig for den nye generasjonen norske skuespillere. Det er viktig at disse blir klar over hva som skjedde i Chile den gangen, sier han.

Var ukjent for studentene

Skuespillerene Henrik Tidemann, Andrea Jervell og Lina Taule Fjørtoft hadde ikke hørt om Frode Nilsen før de startet å lese seg opp på Chiles historie i fjor.

Henrik Tidemann beskriver det som et privilegium at han får lov til å bidra i stykket.

- Dette er ekstremt viktig for norsk historie. Det viser at land som Norge kan være der og hjelpe når det trengs. Denne arven må vi videreføre, sier Tidemann,

Stykket er siste oppsetning for avgangsstudentene ved skuespillerlinjen ved Skuespillerutdanningen ved Nord universitet i Verdal.

Premieredato i Santiago er 19.mai. Replikkene er på nynorsk, men får naturlig nok spanske undertekster. Totalt skal stykket spilles åtte ganger i den chilenske hovedstaden. Deretter går reisen tilbake til Norge hvor stykket settes opp under festspillene i Bergen, før det hele avsluttes med forestillinger i Verdal 12. og 13.

ANMELDELSE: Ny seier for teatermiljøet i Orkdal (Pluss)

Honnør til ambassadør: Fra prøvene til oppsetningen «Ambassadøren». 19. mai spilles forestillingen i Chile. Foto: Skuespillerutdanningen ved Nord universitet