Det lokale juleølet i klasse F (øl over 6,3 %) tok en suveren seier blant 15 norske og utenlandske juleølsorter hos de seks personene i ekspertpanelet og de noen og førti deltagerne i folkepanelet.

I godt over en time smattet, smakte og bedømte de to panelene farge og duft, smak, ettersmak og fylde på juleøl fra Norge, England, Belgia, Tyskland og Estland.

Fornøyd Dahls-sjef

Bryggerisjef Terje Øvre fra Ringnes EC Dahls, som deltok på juleøltesten som foredragsholder, gliste fra øre til øre da resultatet fra ekspertpanelet forelå.

-Resultater som dette betyr mye for oss. Det er viktig å holde oss i toppen når det gjelder produksjon av godt og smakfullt juleøl, sier Øvre, som også har fått gode resultater i andre tester for årets juleøl.

Bryggerisjefen gliser neppe mindre når også folkejuryen satte ECDahls-ølet øverst på listen.

Ekspertpanelet

Ekspertpanelet bestod av sexolog Eva Mohn, varaordfører Knut Fagerbakke, informasjonssjef May Selmer, Trøndelag Teater, programkonsulent Charlotte Winsnes, Trondheim Symfoniorkester, journalist og visesanger Hans Robertsen, NRK og Steffen Kolstad, daglig leder Mojo.

Samtlige paneldeltagere fortalte om et til dels lidenskaplig forhold til juleøl, noe som også gjorde seg utslag i en profesjonelt og engasjert testing av de 15 ølsortene, servert fem av gangen.Selv om ekspertene var godt fornøyd med årets juleølsorter, sløste ingen med sekserne.

Totalt gav ekspertpanelet ni seksere. Bare EC Dahls juleøl fikk tre seksere, mens Frydenlunds juleøl, på sølvplass, fikk to seksere. Pallen hos ekspertene bestod av Dahls, Frydenlund og Hansa, mens folkepanelet hadde rangeringen Dahls, Hansa og Borg.

Nei til utenlandsk juleøl

Mens ekspertpanelet vendte tommelen totalt ned for fem utenlandske juleølsorter som bekledde plassene 11 - 15 på resultatlisten, gjorde det lettiske juleølet Jouloporter det overraskende sterkt i folkejuryen og kapret en svært overraskende femteplass da alle stemmene var talt opp. Enkelte gav det utenlandske ølet en sekser.Når det gjaldt de fire øvrige utenlandske sortene fra Belgia, England og Tyskland ( to sorter) var dommen like negativ i folkejuryen som i ekspertjuryen.

ResultaterEkspertpanelet

1 Dahls Juleøl 6

2 Frydenlund 5

3 Hansa 5

4 CB 4

Julebokk (Ringnes) 4

6 Borg 4

7 Aas 3

8 Ringnes 3

9 Fredrikstad 3

10 Mack 3

11 Jouloporter (Estland) 3

12 Mönscshof Weinachtsfestbier (Tyskland) 2

13 Regal Christmas (Belgia) 2

14 Bah Humbug Christmas (England) 2

15 Kapuzier Winterweisbier (Tyskland) 2

Folkepanelet

1 Dahls Juleøl 6

2 Hansa 5

3 Borg 4

4 Julebokk (Ringnes) 4

5 Joulporter (Estland) 4

6 Frydenlund 4

7 Ringnes 3

8 Mack 3

9 CB 3

10 Aas 3

11 Fredrikstad 2

12 Bah Humbug 2

13 Regal Christmas 2

14 Mönschof 1

15 Kapuzier 1