I storform Are og Odin var i godt slag på premièrekvelden for juleshowet 2007. Foto: KIM NYGÅRD

Innledningen var riktignok ikke den aller beste. Odins historie om julekrybbespelet i heimbygda, hvor Gauder og Odins mor gestalter henholdsvis Jesus og Jomfru Maria, og strutser og lamaer etter hvert går løs på det 40 år gamle Jesusbarnets edlere deler, blir aldri mer enn halvveis morsom.

Men det tok seg heldigvis fort opp. For når Are og Odin kommenterer samfunnsaktuelle begivenheter på sin skakke særegne måte er det få som matcher radarparet. Oppsummeringen av året 2007 var herlig. Terra-rådgivere, Norsk Tippings direktører og tidligere Oslo-ordfører Per Ditlev Simonsen var blant dem som fikk det glatte lag for sine tvilsomme økonomiske disposisjoner i året som gikk. Og kritikken som utøves er presis i all sin buldrende innpakning.

De to inntok også rollene som forfattervenninene Unni Lindell og Anne B. Ragde, som har dannet bandet The Pussycats Pigs. Deres versjon av låta «Don’t Ya», var blant kveldens festligste øyeblikk. Av andre musikalske høydare var «Sail Away With Me Tommy» som viste til Tommy Steines og Alejandro Fuentes’ maritime bedrifter i sommer, hvor rådyre yatcher ble krasjet over en lav sko.

Den mer visuelle humoren fungerer også som den skal. På hvert sitt vis innehar de en rytme og mimikk som er mildt sagt uortodoks, og som det er umulig å ikke bli sjarmert av. Kroppsspråket som utøves på versjonen av Disney-klassikeren «From All Of Us» lar seg ikke kopiere.

Som alltid er det alvorlige undertoner når Are og Odin inntar scenen, og blant andre Amnesty Internationals viktige arbeid får anerkjennelse på en førjulskveld som denne.

Det var ganske enkelt en trivelig aften. Ja, det var faktisk julestemningen som meldte sin ankomst i Storsalen i går.

Foto: KIM NYGÅRD