Jentene i bandet kommer fra Bergen og har kjent hverandre siden barndommen.

Det siste året har bergensjentene gitt ut sitt debutalbum, reist rundt i Norge og holdt konserter. Om få uker skal jentene til både London og New York for å spille konserter og jobbe med musikkvideoinnspilling.

Som drahjelp har de i det siste fått oppmerksomhet fra innflytelsesrike musikknettsteder. Albumet deres fikk blant annet positive anmeldelser både i den amerikanske «hipsterbibelen» Pitchfork og deres britiske motstykke Drowned in Sound.

– Tiden har gått veldig fort. Vi slapp debutplata i mai, og har spilt mange konserter i sommer. Det har vært en veldig spesiell tid uten så mye ferie, men med mange nye erfaringer og opplevelser, sier gitarist Maria Råkil.

Godt musikkmiljø

Razika-jentene kommer fra et kompakt musikkmiljø i hjembyen. De har jobbet tett med band som Kakkmaddafakka, Fjorden Baby!, Young Dreams og John Olav Nilsen & Gjengen.

– Det har hatt mye å si for oss å være i et slikt miljø. Vi har fått mye hjelp og drakraft derfra. Det nye albumet har vi spilt inn med hjelp fra flere musikere i miljøet, sier Råkil.

I sommer har bandet spilt på blant annet Hove-, Slottsfjell- og Øya-festivalen. Like før sommeren slapp de sitt første album, men ikke alle låtene er like nye.

– Noen av sangene har vi jobbet med i over fem år. Selve plata har vi spilt inn på omtrent ett år. På grunn av skole har produksjonen gått litt tregt. For oss er det viktig å fokusere på skolen, vi har derfor brukt helgene til å spille inn låtene til albumet, sier Råkil.

Debutplate

Debutplata «Program 91» inneholder hitter som «Aldri» og «Vondt i hjertet». Inspirasjonen har jentene fått fra musikkmiljøet i Bergen på 80-tallet. Også navnet på skiva er hentet derfra.

– Vi liker å eksperimentere og blande stiler. Vi er veldig inspirert av de gamle bergensbandene Program 81 og The Aller Værste, og platenavnet «Program 91» er tatt fra førstnevnte band, bare med tallet endret til fødselsåret vårt. 80-tallsbandet fra Bergen var i våre foreldres omgangskrets. Vi liker musikken deres veldig godt og valgte å kalle vårt eget album for nesten det samme, sier Råkil, som forteller at bandet ellers hører mye på ska som The Specials, new wave og indierock som The Strokes og Arctic Monkeys. .

Ifølge Råkil skal de i kveld også levere noen helt nye låter som ikke er å finne på albumet.

– Vi skrev ferdig en sang i går. Den skal vi spille for første gang for publikummet i Trondheim. Ellers har vi også to andre låter som vi nesten ikke har spilt før.

På Øyafestivalen var det mange som ikke fikk plass da Razika spilte i Klubben-teltet. I kveld spiller det unge bergensbandet i Trondheim. Foto: HÅVARD BJELLAND