Norske Munch-eksperter er samstemte.

Det er den eneste privateide utgaven av verket som skal selges på auksjon i New York.

– Dette blir den aller største begivenheten i min karriere. Jeg ser fram til auksjonen med stor spenning, og vil garantert være til stede i New York 2. mai, sier Munch-ekspert og daglig leder ved Grev Wedels plass Auksjoner, Hans Richard Elgheim, til NTB.

Han mener det er høyst oppnåelig at Petter Olsen kan få opp mot en halv milliard kroner for sin versjon av «Skrik», slik Sotheby's antyder.

– Alle museer på kloden vil være interessert i dette. Det er et så sjeldent salg at den internasjonale kunstverdenen mangler relevante prisreferanser. Det blir å sammenligne med tidligere oppnådde priser på Munch, og andre sammenlignbare verker. Og da er vi i det absolutte toppsjiktet i verdenskunsten, sier Elgheim.

Også konservator Petra Pettersen ved Munch-museet karakteriserer salget som «helt enestående».

Fire utgaver

Edvard Munch laget fire versjoner av «Skrik», to oljemalerier og to som er utført i pastell (malt med fargestifter). Munch-museet eier ett oljemaleri og en pastell, Nasjonalgalleriet eier det andre oljemaleriet, mens Petter Olsens versjon er den andre pastellutgaven, som ble malt i 1893.

– Det er ikke veldig stor forskjell mellom de fire utgavene. Nasjonalgalleriets versjon er malt litt mer forsiktig og har en slags ramme, eller rød kant, på høyresiden av bildet. Vår versjon er villere. Pastellversjonen som legges ut for salg er mer lik oljemaleriet i Nasjonalgalleriet bortsett fra et en av personene vender seg fra gjerdet. Det er et flott bilde, sier Pettersen.

Sjeldent

Simon Shaw ved Sotheby's i New York kaller Munchs maleri «et av de viktigste kunstverkene på private hender».

– Med tanke på hvor sjelden virkelige ikoner kommer på markedet, er det vanskelig å forutsi «Skrik"s verdi, sier han, men antyder at maleriet kan bli solgt for over 450 millioner norske kroner.

I pressemeldingen om salget skriver Sotheby's at «Skrik» kanskje bare blir slått av Leonardo Da Vincis «Mona Lisa» i berømmelse.

– Det ikoniske verket er et av de mest kjente bildene i både kunsthistorien og populærkulturen, kanskje bare slått av «Mona Lisa».

Finansierer nytt museum

Petter Olsen selger sitt «Skrik»-bilde for å finansiere Munch-museum i Hvitsten ved Oslofjorden. Anlegget skal etter planen stå ferdig i forbindelse med 150-årsmarkeringen for Munchs fødsel neste år.

Byggearbeidet er allerede i gang, men byggetegningene er holdt hemmelig av kommunen med tanke på sikkerheten. For selv om rosinen i pølsa nå forsvinner fra samlingen, er resten også verdt mange, mange millioner kroner.

Kommunen har sagt ja til planene, men staten har foreløpig ikke tatt stilling til om de skal støtte prosjektet økonomisk. Nå skal pengene komme fra salget av «Skrik».

Livslangt forhold

Petter Olsens far, Thomas Olsen, ble venn og nabo med Edvard Munch da maleren flyttet til Hvitsten. Munch kjøpte Nedre Ramme gård i 1910. Han malte flere av sine bilder på Ramme, blant annet Aulabildene. Hundre år senere, i 2010, kjøpte Petter Olsen Nedre Ramme, der Munch ble boende i 34 år, for 11 millioner kroner.

Fortsatt sitter Olsen på en betydelig Munch-samling som skal vises fram.

– Jeg har levd med dette verket hele livet, og kraften og energien i det har bare økt med tiden, sier Olsen.

– Nå føler jeg imidlertid at øyeblikket har kommet for å gi resten av verden en mulighet til å eie og sette pris på dette bemerkelsesverdige verket, som er den eneste versjonen som ikke er i samlingen til et norsk museum.

Om «Skrik»-bildet nå vil havne på utenlandske hender, eller om norske interesser vil sørge for at det forblir norsk, er foreløpig helt uvisst.

Edvard Munch laget fire versjoner av «Skrik». Foto: Sothebys / Scanpix