Prøysen-prisen er blitt delt ut siden 1974, og henger høyt. Den gis for «fremragende innsats innenfor musikk, visekunst eller diktning innenfor de sjangere som forbindes med Prøysen selv», og består av en pengesum på 25 000 kroner. Tidligere vinnere inkluderer Jan Eggum, Lillebjørn Nilsen, Kolbein Falkeid, Vamp, Henning Sommerro, Jack Berntsen, Geirr Lystrup, Lars Klevstrand, Ove Røsbak, og Kari Bremnes.

- Vi har forstått det slik at vi er i celebert selskap, sier Gåte-bassist Gjermund Landrø, som innrømmer at bandet ble svært overrasket.

- I utgangspunktet trodde vi vel ikke at vi var aktuelle for en pris som ofte blir delt ut til visesangere, men det er artig å få anerkjennelse i slike miljøer også. Det er fint bokstavelig talt å bli satt pris på, mener Landrø. Under samme utdeling fikk blant annet Vidar Sandbeck tildelt Alf Prøysens ærespris.

- Mye å fare med

Landrø er bandets «Prøysen-ekspert», etter å ha skrevet særemne om ham på skolen.

- Det gikk vel ikke så forferdelig bra, hehe. Så jeg kan kanskje ikke så mye om Prøysen, men synes mye om ham. Han er gull verdt, rett og slett. Alle nordmenn har et forhold til Prøysen, men det er kanskje litt typisk norsk ikke å se verdien i ham nettopp fordi vi på en måte får ham inn med morsmelka. Da jeg jobba med særemnet så jeg Prøysen i et nytt lys, og ikke lenger med barneøyne. Den fyren har mye å fare med, og jeg kan bare tipse folk om å lese tekstene hans, oppfordrer Landrø.

To priser for debuten

Prøysen-prisen kroner nok en bekreftelse på at Gåte har truffet noe med sitt debutalbum «Jygri» og sine eksplosive konserter. I februar vant de Spellemannpris som beste nykommer, og nå ble det altså nok en pris å sette på peishylla.

- Det har jo vært tider der noen av oss i Gåte har fundert på å gjøre ting på engelsk slik som «alle andre». Men det er veldig lenge siden sist. Vi er veldig glade for at vi gjør det vi gjør, og så lenge folk fortsetter å gi oss priser er det jo bare å kjøre på, smiler Landrø.

Gåte og Prøysen er begge sterkt forankret i norsk folkemusikktradisjon, og det er vel verd en pris<p/>Foto: MAGNUS KNUTSEN BJØRKE