Skagen sovnet inn 20. juni 2017. Han skal bisettes i Tilfredshet kapell i Trondheim neste fredag.

I løpet av et langt forfatterliv har han gitt ut mer enn 30 bøker.

Les kronikken vi skrev om Skagen i forbindelse med hans 80-årsdag i desember i fjor

Bokanmelder i Adresseavisen Ole Jacob Hoel mener Skagen er den fremste krimforfatteren fra Trondheim gjennom tidene.

Moderniserte norsk krim

- Sammen med Gunnar Staalesen og Jon Michelet var han en foregangsfigur blant forfatterne som moderniserte norsk krim på 70-tallet, gjennom samfunnsengasjement og politisk ståsted, sier Hoel.

Fredrik Skagen vil gjerne rive Nidarøhallene, men vil heller ha park enn nye hus

Inspirert av amerikanske Raymond Chandler og det svenske forfatterteamet Sjöwall & Wahlöö brukte Skagen krimsjangeren til å belyse det norske samfunnet, mener Hoel.

En gjennomgangsfigur i flere av bøkene hans er anithelten Morten Martens som dukket opp i romanen «Viktor! Viktor!», og i til sammen åtte av hans bøker. Den siste «Fri som fuglen» fra 2002.

Sterk bypatriot

Fredrik Skagen ble født i Trondheim i 1936 og var utdannet bibliotekar. I tillegg til forfatteryrket jobbet han blant annet på universitetsbiblioteket på Norges Tekniske Høgskole (NTH).

Flere av Skagens bøker har referanser til et univers rundt Trondheim politikammer, andre er inspirert av journalister i Adresseavisen.

- Han var en sterk bypatriot og en viktig mann som engasjerte seg sterkt i byutviklingsspørsmål som Øya, Svartlamoen og Bakklandet. Han var en av forgrunnsfigurene for å få NRK P1 til Trondheim, sier Hoel.

Han debuterte som forfatter i 1968 med romanen «Jakten etter Auriga», og er siden blitt en av Norges mest produktive, mest oversatte og mest prisbelønnede krimforfattere.

FRA ARKIVET: Fredrik Skagen (70) hadde egentlig ikke tenkt å skrive flere kriminalromaner. Ved juletider fikk han likevel en idé om en pianostemmer med urent mel i posen.

God sistebok

Skagen har også gitt ut barnebøker, novellesamlinger og den prisbelønte dokumentarromanen «Purpurhjertene». Boken - som handler om en nordmanns opplevelser i Vietnam - ble omdøpt til en roman da det viste seg at kilden i boka var en svindler.

Hans siste roman ble boka «God natt, elskede», som Ole Jacob Hoel likte veldig godt: «Uhyre lesbart - en mer trondhjemsk roman enn dette får en ikke», skrev Hoel i anmeldelsen i 2007.

Les anmeldelsen her

- Jeg ble glad for at han han skrev en veldig god bok som sin siste, sier Hoel.

NRK laget i 2009 en tv-serie i tre deler av boka, med blant andre Gard Eidsvold, Stig Henrik Hoff og Linn Skåber i rollene.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter