Tirsdag ble det klart hvilke forfattere som skal kjempe om årets Bragepris. Høyst overraskende er Dag Solstad nominert for Det uoppløselige episke element i Telemark 1591-1896 utgitt på forlaget Oktober.

Under tittelen «300 års kjedsomhet» skrev vår anmelder Terje Eidsvåg at Solstads forsøk på å skrive en roman om sin mors slektshistorie, uten å dikte, «er mer imponerende som kompromissløs tålmodighetsprøve enn som litteratur».

«Hardcore Solstad»

Eidsvåg skrev videre:

«Dette er hardcore. Hardcore Solstad. De som syntes utlegningene om skøyteløp og rundetider i «Roman 87» eller byvandringene i Berlin i «16.07.41» ble litterære tålmodighetsprøver, vil finne mye å bryne seg på eller kjede seg med her».

En oppramsing av slekten

Romanen er for det meste en oppramsing av forfatterens slektstavle på morssiden og farsiden. Bare av og til drister Solstad seg til å gi personene som ramses opp liv og historie.

«Som helhet har romanen altfor mange transportetapper uten litterære kvaliteter», skrev Aftenpostens anmelder. Dagbladet kalte Solstads roman «ubegripelig kjedelig», mens NRKs anmelder karakteriserte romanen slik: «En slett redigert og i lange stykker uinteressant bok».

Solstad kjemper mot tre solide poeter om Brageprisen i klassen skjønnlitteratur. Det er Øyvind Rimbereids Orgelsjøen, Nils Chr. Moe-Repstads Teori om det eneste og Ruth Lillegravens Urd.

- Gammel vane?

Aftenpostens anmelder Ingunn Økland syns Brage-juryen har vært lite oppfinnsom.

- Dette gir en følelse av at Solstad nomineres av gammel vane. Norges mest feirede romanforfatter må tydeligvis med for at juryen skal føle seg trygg. Er det Solstad, er det liksom godt nok – selv om han denne gang har skrevet en av sine svakeste bøker.

Interessant nok viser juryen en djervere side i nominasjonen av de tre øvrige kandidatene. Her er tre diktsamlinger nominert, to av dem er skrevet av relativt ukjente forfattere – Ruth Lillegraven og Nils Chr. Moe-Repstad, sier Økland.

Selvbiografisk bok om mamma nominert

I klassen for sakprosa er det flere sterke kandidater som kan få Bragepris. Journalist Trude Lorentzens selvbiografiske bok Mysteriet mamma er  nominert. Det samme er Alfred Fidjestøls Trass alt, om Det Norske Teatret som er hundre år i år. Steffen Kverneland kan vinne for sin tegneserieMunch og Bergsveinn Birgisson for Den svarte viking.

Kjente barnebok-navn

Blant de nominerte barnebokforfatterne er det flere kjente navn. Synne Lea og Stian Hole er nominert for Nattevakt, Brynjulf Jung Tjønn for Så vakker du er. Håkon Øverås og Øyvind Torseter for Brune og Heidi Sævareid forSpranget.

Nominert for vin-bok

Årets «åpne klasse» er faktabøker for voksne. Her er A-magasinets nye vinspaltist ingvild Wedaa Tennfjord nominert for boken Skål. få nese for vin uten å få nesa i sky. Hugo Lauritz Jensen kan vinne Bragepris for sin bokHøyblokken. En bygningsbiografi, Yann de Caprona kan vinne med Norsk etymologisk ordbok og forfatterne Svennevig, Aukrust med flere kan vinne med bokien Norske sjømannstatoveringer.

Brageprisen for 2013 deles ut den 19. november i Oslo.