Det er ikke så greit å være elleve år gamle Rik. Han mobbes på skolen og bor i en nitrist forstad sammen med sin bleke revisorpappa, som for øvrig mobbes like mye som Rik selv. Den som heller hadde hatt en mafiaboss i huset.

Nederlandske «Little Gangster» fikk nylig pris på barnefilmfestivalen i Kristiansand, og har da også noen utvilsomme kvaliteter. Mer enn noe kjennetegnes den av et visst lekent overskudd, med sin bruk av velkjente gangsterfilmelementer og forfriskende humor i skildringen av Riks forvandlingsprosjekt. For når faren uventet blir tilbudt en forfremmelse på jobb, vet Rik å gripe sjansen til å sette i gang noen store endringer.

Filmen gir en underholdende og kreativ inngang til temaet mobbing og utenforskap, og bare det er godt gjort. «Little Gangster» unngår videre å bli kjedelig pekefingermoralistisk, og selv om klisjeer om mafiavirksomhet og italienere generelt utgjør limet i det hele, utnyttes først og fremst det humoristiske potensialet i et bredt spekter av artigheter gjennom hele filmen. Særlig Rikkis pinglete nerdepappa er en studie i seg selv.

Fine utsnitt og vittige karakterdetaljer preger særlig første del av filmen. Totalt sett fremstår den som en smule for lang, energinivået daler tidvis og stilsikkerheten glipper litt underveis. Likevel er tapernes revansj på gangstervis verdt å få med seg.

Filmen får premiere på kino i Trondheim fredag 7.oktober.

Les også barnefilmanmeldelsen «Hevn over Tante Grusom»