– Jeg elsker høy fart. Derfor var det også utrolig gøy å få prøvd seg på ski da jeg filmet i Norge. Gjengen skaffet meg en skiinstruktør, så var det bare å hive seg utfor. Det ga mersmak, sier Michael Fassbender smilende til Aftenposten.

Vi møtte skuespilleren på tomannshånd på et hotell i London for å snakke om Harry Hole-rollen i «Snømannen». Han fløy inn fra Miami kvelden før. Der hadde 40-åringen kjørt et racerbilløp for Ferrari.

LES ANMELDELSEN: Småpinlig blanding av Nesbø og Hollywood

– Vil tilbake på ferie

«Snømannen» ble i sin helhet spilt inn i Norge – i Oslo, Bergen og Rjukan. Det norske landskapet kommer tydelig frem i filmen.

– Jeg hadde faktisk aldri vært i Norge før. Nå fikk jeg sett landet. Og ble bergtatt. Jeg fikk mest tid i Oslo og Rjukan. I Bergen ble det mye jobbing. Men jeg fikk oppleve kysten utenfor Bergen. Der var det fantastisk flott. Alle mente at jeg burde komme tilbake på sommerstid. Det er ikke umulig det blir en ferietur om ikke så lenge, sier Fassbender – som skryter av restaurantene og sjømaten han fikk.

Michael Fassbender er vant til å gå på røde løpere. Foto: NTB SCANPIX

Halve staben i filmen kommer fra Norge. Skal vi tro den irske filmstjernen, var de helt på høyde med toppfolkene i Hollywood og andre filmmetropoler.

– Den norske staben var ikke bare flinke og profesjonelle, men morsomme også. Norge må bare sørge for at de har gode incentivordninger for internasjonale produksjoner.

– Da vil storproduksjonene komme?

– Ja. Incentivordninger satte Irland på filmkartet på 1990-tallet. Dette er bare starten for Norge, tror Fassbender.

Under innspillingen i Bergen fløy han tur/retur Los Angeles for å delta på Oscar-utdelingen. Der var han nominert for hovedrollen i Steve Jobs.

– Slik ting er egentlig blitt en vane. Jeg sørger for å sove godt på flyet. Det er jo selvsagt en distraksjon, men jeg klarte å finne tilbake til Harry Holes hode og sjel på tilbaketuren, sier 40-åringen.

Michael Fassbender i rollen som Harry Hole. Foto: JACK ENGLISH

LES MER: Vidar tegnet filmplakaten til «Snømannen» for moro skyld – det skulle han ikke gjort

– Harry er selvdestruktiv

Han hadde ikke hørt om Jo Nesbø da tilbudet om å spille Harry Hole i Snømannen kom sommeren 2015. Derfor måtte han lese seg opp i rekordfart.

– Jeg leste de fleste bøkene, unntatt Snømannen. For jeg ville vite hvor han kom fra og hvor han skulle gå. Filmmanuset vårt er også en del forskjellig fra romanen. Jeg likte det at Harry Hole bruker hjernen mer enn kroppen. Samtidig er han åpenbart selvdestruktiv. Det gjør at Hole aldri fremstår som den tradisjonelt uovervinnelige politimannen. Han er ingen actionhelt. Derfor håper jeg at vi kan filme flere av bøkene.

– Hvordan forklarer du hans alkoholproblemer?

– Jeg tror det er så mye som skjer i hjernen hans hele tiden, en computer som går og går, som gjør at han må drikke for å bedøve inntrykkene. Men Hole er ærlig mot seg selv. Han vet hvilken mann han er.

Michael Fassbender traff Alicia Vikander på innspillingen av «The Light Between Oceans». Foto: Alessandro Bianchi

– Fikk du snakket med Nesbø under innspillingen?

– Ja. Vi klatret i en klatrevegg. Han pratet, jeg hadde nok med å holde følge. Vi spaserte også en tur i en park i Oslo. Og tok en matbit. Det var et hyggelig avbrekk. Det kanskje mest spennende var å få spilt inn en scene på restaurant Schrøder, som er så viktig i Holes liv. Der satt jeg ved bordet hvor Nesbø skrev mange av bøkene. Veldig spesielt, sier Fassbender.

Flyttet til Lisboa

Han gjorde tre filmer på rad i 2015/16: Assassin’s CreedSnømannen og Alien: Covenant. Det var knapt pause mellom de ulike prosjektene. Derfor tok han et langt og planlagt avbrekk.

– Det er ikke ideelt å ha så kort tid mellom hver film, men i min bransje må man bare tilpasse seg. Og jobbe metodisk. Da jeg var ferdig med forarbeidet til Assassin’s Creed kunne jeg jobbe med regissør Tomas Alfredson og utveksle ideer om Snømannen. Heldigvis var alle de tre nevnte filmene så forskjellige at jeg kunne holde oppe interessen og gløden, sier Fassbender.

Michael Fassbender og Lucy Walter i T-bane-scenen fra Steve McQueens «Shame». Foto: FILMWEB

Han peker på at han først fikk filmgjennombruddet etter fylte 30. Da bestemte han seg for å jobbe knallhardt i ti år.

– Det har jeg gjort. Jeg ønsket derfor å ta fri for å kunne reflektere over det som var og det som kommer. Jeg vil regissere mer, åpne et nytt kapittel der. Jeg utvikler også prosjekter gjennom mitt eget selskap, sier Fassbender.

LES MER: Disney World kopierer bygg fra Sverresborg

Sent gjennombrudd

40-åringen gjorde teater og TV i mange år før han fikk sin første filmrolle, i 300 (2006). Gjennombruddet kom først i Cannes i 2008, med rollen som IRA-martyr Bobby Sands i Hunger.

Fassbender selv påstår at han aldri ga opp.

– Jeg gikk en knalltøff dramaskole, der vi hele tiden ble evaluert foran de andre elevene. Det gjorde meg også hardhudet. Men du har rett, det var ikke lett å få arbeid. Til og med teaterfolk mente at jeg ikke var skolert nok. Jeg håpet på at det var noen filmregissører som ønsket å ta sjanser, for jeg visste at jeg var god nok. Derfor ga jeg aldri opp. Husk at de fleste aldri får den ene sjansen som jeg plutselig fikk, sier han.

Michael Fassbender spiller Magneto i de tre siste «X-Men»-filmene. Foto: FILMWEB

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.