Vi pleier vanligvis ikke ferie 37-årsjubileum i denne spalte, men i høst gjør vi et unntak, i anledning en av de store snakkisene i Trondheim høsten 1978. Saken var at den trondhjemske kandidaten til Miss Norge skulle kåres på den nyåpnede og alt populære restauranten Bajazzo.

Les også, «Bajazzo konkurs»

Andreas Diesen var programleder. Konkurransen var alt på forhånd omspunnet med en viss dramatikk, siden organisasjonen Kvinnefronten i Trondheim hadde varslet demonstrasjoner mot missekåringen. Dramatikken under og etter missekåringen var av typen som hadde vært vanskelig å helt tro, om det ikke var for at det foreligger dokumentasjon, i form av dette bildet og en serie artikler i Adresseavisen og flere andre norske aviser.

Det var Norsk Telegrambyrå som foreviget det historiske motivet av Andreas Diesen og en nykåret Miss Trondheim, Eva Fjeldstad på Bajazzo. Hvis tidligere politiker for Arbeiderpartiet, Bjarne Håkon Hanssen hadde vært til stede, eller i det minste hadde kjent til denne missekonkurransen i Trondheim, ville han neppe servert de etter hvert legendarisk pinlige ord på Skavlan til Liza Marklund i 2002: «Det er få som er like vakker som deg som kaller seg feminister i Norge».

Eva Fjeldstad var nemlig både vakker og feminist da hun først vant og så gjorde opprør mot hele missekåringen, slik at tittelen i Adresseavisen dagen etter ble: «Rødstrømpe stjal misseshowet». Reportasjen skildret sjokket som oppsto blant publikum og arrangører: «Showet tok en dramatisk vending da vinneren sto frem på podiet og åpent erkjente at hun selv tilhørte Kvinnefronten».

Den 25-årige studenten fra Oslo holdt en vinnertale hvor hun «karakteriserte showet som kvinnefiendtlig», og sa at hun gjerne både på landsbasis og kanskje internasjonalt ville bli med videre og «få fortalt folk hvilken skitten form for show dette er». Utforfor restauranten meldte avisen om ca. 50 demonstranter med slagord som: «Kosmetikk- og moteindustri utnytter kvinner».

Kvinnefrontkuppet var ikke populært hos publikum. Etter tilløp til bråk, kom det rop som: «Rødstrømper vinner aldri landsfinalen!» fra salen. På lederplass beskrev Adresseavisen beskrev kvinnekuppet som en «herlig spøk», men mente den burde gått over i historien som en «vellykket revestrek», og beklaget at: «spøkefuglene forlanger åpenbart at vi skal oppfatte episoden som et høyst alvorlig innslag – en seier – i kampen for kvinners frigjøring».

Etter å ha tenkt seg litt om, trakk Fjeldstad seg fra videre runder med missekåring i 1978. Den lokale delfinalen i Ålesund ble avlyst etter at Kvinnefronten hadde varslet demonstrasjon der også. Til Adresseavisen sa Fjeldstad at hun satte pris på måten programleder Andreas Diesen taklet «stuntet» på: «At han like etter meddelte at dette også var hans takk og farvel til denne butikken, tok jeg som en støtte».

Hans Rotmo foreviget det legendariske showet i sangen «Missekonkurransen» på Heimevernslagets plate «Trekkspillkrigen» i 1979. Der skildres sannhetens øyeblikk slik: «Da vart det feilskjær i isen, og i glisen hans Diesen, for det derre det vesst dem itj om. Arrangøren mått gi sæ, og gremm sæ og gni sæ, da vinnarpia kom». Sånn kunne det altså gå.