Ove Bjørken, Jan Gunnar Hoff: ATMOSPHERES

Gitarist Ove Bjørken og tangentmann Jan Gunnar Hoff er to ringrever i norsk jazz. Med base i henholdsvis Trondheim og Bodø har de spilt i en rekke ulike sammenhenger. De som har fulgt dem i noen år, har også oppdaget at de er musikalske slektninger. Begge har røtter i både be-bop og jazz-rock, og begge har sans for sterke melodier.

Når jeg sier jazz-rock, mener jeg ikke den heftige, lydsterke varianten der det er om å gjøre å øse ut flest mulig toner på tilmålt tid. Bjørken og Hoff representerer en mykere, mer tilbakelent form for jazz-rock der en markant rytme og sterke melodier står sentralt.

Og selv om de hele veien spiller i duoformat uten trommeslager, er det ingen mangel på rytmikk på dette albumet. Hoffs synthesizere sørger for det. Han fargelegger musikken med ymse elektronikk og akustisk piano og sørger for et variert lydbilde. Det er også stor sjangermessig bredde på «Atmospheres», fra noe i nærheten av storbyfunk til akustiske landskapsmalerier. Men tittelen er ikke tilfeldig valgt. De to er ute etter å skape musikk med atmosfære – noe de stort sett lykkes godt med.

Albumet byr på mye fint gitar- og pianospill, og lykkes kanskje aller best når disse to instrumentene har hovedrollene. Den eneste innvendingen i mine ører, er at mange låter flyter litt for lett av gårde, slik at det innimellom blir i peneste laget.

Høydepunkt: «Horizon»

Albumet byr på mye fint gitar- og pianospill, og lykkes kanskje aller best når disse to instrumentene har hovedrollene, skriver vår anmelder.