«Under 40» er tittelen på den nye utstillingen i Galleri KiT i Innherredsveien ved Solsiden. Utstillingen som er satt sammen av Nasjonalmuseet, går landet rundt og viser eksempler på hva slags arkitektur som vil prege Norge i årene som kommer.

– Unge arkitekter finner sine egne nisjer som de spesialiserer seg på. Mange av dem er også svært samfunnsengasjerte, sier Ingvild Østgård fra Nasjonalmuseet.

– Det er fint for oss å vise denne utstillingen i Trondheim, blant annet fordi mange av arkitektene som er representert, er utdannet ved NTNU, sier Ole Tolstad fra NTNU.

Østgård er utstillingens formidler, og i ukene framover skal hun ta imot en rekke skoleklasser fra ungdomstrinnet og videregående skole og fortelle om hvordan omgivelsene våre kan bli utformet på en annen måte i årene framover.

Høye hus i heltre

Elleve små og noe større arkitektkontor stiller ut ulike prosjekter. I Trondheim er modellen til MDH Arkitekter ekstra interessant, siden den viser den planlagte utbyggingen på Moholt studentby.

Dagens parkeringsplass skal bebygges med flere høye bygninger på åtte, ni etasjer med 15 studenthybler i hver etasje. Alle bygningene skal oppføres i heltre fra innerst til ytterst. Utbyggingsplanene har vakt motstand i nabolaget på grunn av endrede trafikkforhold, og gjennomføringen av prosjektet vil skille seg fra modellen som stilles ut.

Selv om mange av arkitektene som er representert på utstillingen er utdannet ved NTNU, er Tyin Tegnestue det eneste kontoret fra Trondheim som er plukket ut. Deres prisbelønnede prosjekter på grensen mellom Myanmar og Thailand og på Sumatra blir grundig belyst.

Klimavennlig resirkulering

– Flere andre unge arkitekter på utstillingen tenker på samme måte som Tyin Tegnestue. Mange er opptatt av å resirkulere materialer og bygge klimavennlig. Tyin Tegnestues prosjekter i Asia bærer preg av at de brukte lokale materialer som ellers kunne bli kastet. De samarbeidet dessuten tett med lokalbefolkningen. Globalisering er et stikkord for utstillingen. Mange reiser omkring i verden og henter inspirasjon. Og informasjonen går fort, sier Østgård og Tolstad.

Det sterke samfunnsengasjementet er ekstra tydelig hos arkitektkollektivet Fellesskapsprosjektet å fortette byen (FFB), som arbeider med prosjekter og installasjoner i det offentlige rom i grenselandet mellom kunst og arkitektur. De er opptatt av å utforske forholdet mellom individets plass til utfoldelse og fellesskapets allemannsrett.

–Alle som kommer på utstillingen, både skoleklasser og enkeltpersoner, kan dessuten delta i en konkurranse der vi inviterer publikum til å levere forslag til hvordan deres eget nabolag kan bli hyggeligere og fungere bedre, sier Østgård og Tolstad.

Resirkulering: Prisbelønnede Tyin Tegnestues prosjekter i Asia med resirkulerte materialer er en del av utstillingen, forteller Ole Tolstad. Foto: jens petter søraa