Den 20 årige rapperen Tideman fra Melhus slapp i helga sin første mixtape «Pyramids». Den er ledsaget av en video til singelen «Kings And Queens» laget av Oliver Whitehouse, en velrennomert videoregissør som tidligere har jobbet for sjangerstjerner som Azealia Banks og Freddie Gibbs.

Se videoen i vinduet over saken

Regissør med solid CV

– Moren hans kommer fra Bergen, og vi møtte ham da han var på besøk i Norge. Vi fant tonen med en gang, og vi flydde ham inn til ei helg i Trøndelag der han gjorde en video til hver av oss, forteller Tideman og hans samarbeidspartner T-Clean.

Tideman og T-Clean møttes på Trondheim SongExpo i 2012, og siden januar 2013 har de jobbet sammen konstant. T-Clean er også med i rap-trioen Breath Takers, men med Tideman på laget bestemte de seg for å danne hiphop-kollektivet og plateselskapet Breath Taking Entertainment.

– Vi ble enige om å prøve å lage én låt sammen – men da vi møttes lagde vi seks låter på en dag. Kjemien var der med en gang, og musikken bestemt at vi skulle samarbeide, sier de to.

Skummelt i skogen

Videoen til «Kings And Queens» er spilt inn i skogene nær Melhus.

– De samme skogene jeg gikk rundt i som guttunge. Sånn sett er den en historie om meg også, sier Tideman, som mener videoen er en visuell representasjon av hva han ser for seg når han hører låten.

I tillegg viser videoen scener av Tideman reimet fast til et bord – i et hus det i Tidemans barndom gikk rykter om var hjemsøkt.

– Låten handler om at alle har sjansen til å få til noe stort om de tror på det selv. Om folk sier nei er det bare å stå på videre til det blir bra nok og folk ikke kan ignorere deg lenger, forklarer 20-åringen.

Frelst av Eminem

Mixtape-tittelen «Pyramids» handler om mye av det samme.

– Det er en metafor for å prøve å bygge noe folk kanskje ikke forstår nå, men noe man har enorm tro på selv og som kan bli stort senere. Få trodde nok på dem som sa de skulle bygge pyramidene også, sier han ubeskjedent.

20-åringen har hørt på musikk hele livet, men ble rapfrelst da Eminem slapp «The Eminem Show» i 2002. Da han var 11, begynte han å skrive vers over Snoop Doggs «R&G (Rhythm & Gangsta)».

– Jeg har alltid skrevet på engelsk, det er lettere for meg å kommunisere og få frem budskapet da. Med trøndersk blir du utsatt for fordommer og båssetting.

– Man må spørre seg hvem og hvor mange man vil nå, på engelsk kan du nå så langt som helst, skyter T-Clean inn.

I dag er Tideman og de andre i BT Entertainment inspirert av sørstatsrap, særlig Houston-scenen og navn som Z-RO og Trae, i tillegg til klassikere som 2Pac og Bone Thugs-n-Harmony – og Kanye West, så klart.

– Aller mest det grenseløse ambisjonsnivået hans, forklarer de.

Koreanske triks

Tidemann forteller at han bruker låtskrivingstriks han har plukket opp på SongExpo.

– Der skrives det mye for koreanske artister, og de vil ofte ha en formel der låten inneholder en catchphrase som blir konseptet i låta. Det prøver jeg også å bruke – som ny artist er du avhengig av at folk får en grunn til å sjekke deg ut.

Han mener at selv om formen kan være aggressiv, er innholdet positivt.

– Det handler mye om drømmer, store konsepter, jeg rapper ikke om det å rappe. Samtidig prøver jeg å legge inn vrier folk ikke har hørt før.

Arbeidsmoral viktig

Tideman kjøper beats fra profesjonelle samarbeidspartnere i USA, og betaler mellom 1000 og 1500 kroner per låt. Mye penger for en skoleelev, men absolutt verdt det.

– Etter hvert får vi kjemi med dem som lager beats. For oss er det viktig å vise stor arbeidsmoral og holde hjulene i gang hele tida, sier T-Clean.

Tideman har allerede 20 nye låter han har som mål å ferdigstille før sommeren, T-Clean og Breath Takers jobber også med ny musikk og videoer. I tillegg skal gruppa bygge nettverk og komme seg videre fra Trondheim og – i første omgang – ut til resten av Norge.

– Dette er en livsstil, ikke bare musikk. Det blir nok ikke noen sommerferie på oss...

– «Pyramids» er en metafor for å prøve å bygge noe folk kanskje ikke forstår nå, men noe man har enorm tro på selv og som kan bli stort senere, mener rapperen Tideman om tittelen på sin nye mixtape.