Den prestisjetunge Michelin-utdelingen i København endte med heder og ære for flere norske restauranter. Maaemo i Oslo fikk tre stjerner, mens Kontrast i Oslo og Re-Naa i Stavanger fikk én stjerne hver.

- Liten biltur unna

Men for Midt-Norge var det en gledelig nyhet at våre kjære naboer i Jämtland kan smykke seg med en to-stjerners Michelin-restaurant i Järpen.

- Det er helt fantastisk at de nå har fått to stjerner, og det betyr at vi har en stjernerestaurant helt i toppen av verdenseliten, en overkommelig biltur unna, sier Audun Musinoi Hagen, en av to anmeldere i Smakspolitiet til Adresseavisen.

Han og anmelderkollega Mats Paulsen ga restauranten, som ligger mellom Åre og Järpen, terningkast seks da de besøkte restauranten i 2013.

- Nå har Fäviken lenge vært et tydelig kryss på gastronomenes verdenskart, men dette gjør nok at enda flere får øynene opp for restauranten. Nå blir det nok enda verre å få bord der. Vi må også huske på at dette er en fjær i hatten for trønderske sjømatprodusenter, som leverer til restauranten, understreker Musinoi Hagen.

Fra null til to stjerner

Det har tidligere vært murret om at Michelin-guiden har hatt fokus på hovedstedene i Norden, og det var derfor knyttet stor spenning til om de hadde utvidet guiden til å gjelde andre byer.

- Burde ikke noen trondheimsrestauranter vært på lista denne gangen?

- Det at ingen trondheimsrestauranter er på lista nå, betyr ikke at spisestedene her ikke er gode nok. Se på Fäviken, som nå får to stjerner. I fjor hadde de ingen. Det betyr ikke at de plutselig er blitt så mye bedre. De kunne, og burde, fått både én og to stjerner for flere år siden. Det handler mer om at Michelin-guiden helt tydelig beveger seg veldig sakte geografisk, forklarer Musinoi Hagen.

- Lekegrind i Stavanger

Matanmelderen tror mange ble skuffet over at det var kun Oslo-restauranter i fjor, men nå som Stavanger er representert, er det håp for andre deler av landet.

- Jeg tror at det vil være flere steder fra andre deler av landet i Michelin-guiden neste år. Også Trondheim, sier han.

- Hva tenker du om at Re-naa har fått stjerne?

- Veldig, veldig artig at en trønder har fått denne påskjønnelsen, og det er veldig fortjent. Renaa gjorde om sitt konsept i Stavanger i fjor, og lagde en såkalt «lekegrind» av en gourmetrestaurant for 22 personer. Det er svært gledelig at han lykkes, og nå vil de sikkert oppleve et skikkelig løft på bookingfronten, sier Musinoi Hagen.

- Tøff konkurranse

Trondheimskokken Sven Erik Renaa forsøkte å gjøre suksess i hjembyen, men det gikk ikke etter planen. Både Renaa Matbaren på Solsiden og restauranten på Ringve museum måtte legge ned.

- Hvorfor i all verden fungerte ikke dette konseptet i Trondheim?

- Godt spørsmål. Det har alltid vært fullt hus når jeg har besøkt den lignende Matbaren Renaa har i Stavanger. Konkurransen i Trondheim er blitt kjempetøff de siste årene, med stadig nye, gode spisesteder. Kanskje led restauranten av at Renaa måtte pendle mellom Stavanger og Trondheim, kanskje profileringen ikke traff helt, sier Musinoi Hagen.

Da Smakspolitiet var innom Renaa Matbaren i Trondheim i 2012 mente anmelderne at potensialet var uforløst.

Musinoi Hagen synes det er vanskelig å peke på hva som gikk galt for mesterkokken i sin egen hjemby.

- Det er vanskelig å gi et fasitsvar på dette, for maten, den var god, og heller ikke spesielt dyr. Vi får bare håpe han ikke har gitt opp hjembyen sin helt, sier han.

Følg Adresseavisen på Facebook,Instagram og Twitter.

Verten på Fäviken: Magnus Nilsson har vært kokk i Stockholm og Paris. Nå er han tilbake til sin barndoms Jämtland. Foto: OLE JACOB HOEL
Magnus Nilsson (t.v.) og hans kolleger gjør klar en av rettene ved Fäviken Magasinet. Nå har restauranten i Jämtland fått to stjerner i Michelin-guiden. Foto: AUDUN HOEM MUSINOI HAGEN