På Sverresborg Trøndelag Folkemuseum har gjengen bak spel-parodien «Slaget på Testiklestad» begynt prøvene sine for tredje år på rad. Når Adresseavisen dukker opp på tunet spiller skuespillerne ut en gjestebud-scene, iført tematiske «Making Trøndelag teit again»-capser. Sommerens oppsetning heter «Prump», og hvem satiren spiller på, er opplagt. «Tore Hund» er liten, men synlig rolle i armene til skuespiller Ole Christian Gullvåg. Det er labradoren Fredrik som har kapret rollen.

- Vi hadde audition for hunder i Oslo, siden det er flere hunder der. Men det var likevel en trønderhund som tok turen ned, og han vant, sier produsent Mads Bones med henvisning til teaterdebatten denne forsommeren.

Må like leverpostei og tungekyss

Trøndelag Teater arrangerte skuespilleraudition – for mennesker – i Oslo, og det skapte debatt om «ekskludering av scenekunstnere i eget fylke». Scenehunden, rekruttert fra eget fylke, tilhører tilfeldigvis Bones selv, og er en «enøyd banditt» på 34 kilo. Tilsynelatende er den en lettvekter, men i armene til Gullvåg virker den tung nok.

- Kanskje vi blir nødt til å gå for noen lettere, en chihuahua, for eksempel, eller helst en terrier. Kriteriet er at hunden må like leverpostei eller noe annet smørbart, og at den kan troverdig tungekyssing, sier Bones.

Umiddelbar respons

På sidelinja står Mari Hauge Einbu og kikker på «Tore Hund»-seansen. Hun spiller «Suffløsa», og er til vanlig ansatt ved Trøndelag Teater.

- Jeg så stykket i fjor og da var det Karl Ivar Lende som spilte en glitrende sufflør, så jeg svetter litt. Jeg vet at det er mange som er glad i Karl Vidar, men jeg får løse det på mitt vis. Fra gammelt av, da jeg drev med amatørteater, har jeg ofte spilt menn og humorroller, men på Teaterhøyskolen fikk jeg bare alvorlige roller, sier Einbu.

Suffløse-rollen er nettopp en komisk karakter, der hun skal guide spelgjengen trygt i havn. Samtidig har «Suffløsa» litt å stri med selv, skal vi tror Einbu.

- Det synes jeg er noe av det skumleste av alt, å spille komedie. Man får umiddelbar respons på om man er morsom eller ikke. Får man ikke responsen, er det lett å miste selvtillit.

- Tenker jeg ikke kan stå på scenen

Einbu har allerede en Heddapris stående på hylla, bare ett år etter at hun forlot Teaterhøyskolen. Den kan komme godt med i krevende kreative prosesser.

- Jeg skal prøve å huske på prisen, for med en gang jeg begynner på et nytt prosjekt tenker jeg at jeg ikke har noen ting å melde. Jeg kan ikke stå på en scene, det føler jeg virkelig hver gang, sier hun.

- Er det frykten for å ikke få det til som slår inn?

- Ja, frykten for å ikke løse rollen så godt. Slik er det nå også, sier hun.

«Slaget på Testiklestad» har premiere 2. august.

Les hva Adressas anmelder mente om stykket i fjor.

foto
«Tore Hund», bedre kjent som labradoren Fredrik, Foto: Håvard Haugseth Jensen
foto
- Det synes jeg er noe av det skumleste av alt, å spille komedie, sier Mari Hauge Einbu som spiller «Suffløsa». Foto: Håvard Haugseth Jensen
foto
«Making Trøndelag teit again» er motto for årets utgave av «Slaget på Testiklestad», og pryder capsene under øving. Foto: Håvard Haugseth Jensen