Ghetto-poeten fra slumstrøket i Queensbridge, New York beviste sin status som levende legende på Samfundet fredag kveld. Storsalen fylte seg opp mens Vinni (fra Paperboys) varmet opp sammen med The Vagabonds. Nordmannen gjorde en god jobb, men det var ingen tvil om hvem publikum var kommet for å se.

Dj Green Lantern satte i gang «Hip Hop Is Dead» og plutselig sto Nas på scenen. Med ni album bak seg serverte Nas kun det beste av det beste, en gigantisk hittparade få rappere kan følge.

Nasir bin Olu Dara Jones skrev seg inn i hiphophistorien da han debuterte med klassikeren «Illmatic» i 1994, og han plukket fram flere godbiter fra albumet. Starten av konserten ble en musikalsk reise tilbake til rapperens gjennombrudd. Med «New York State of Mind», som han lekent gjorde om til «Norway State of Mind» og «Life’s a Bitch», eide han Storsalen. Historier fra slummen over legendariske beats med elementer av jazz og funk har holdt tidens tann. 37-åringen er fortsatt en gatepoet i en særegen klasse.

Nas hadde mye han ville si og raste til tider vel fort igjennom noen av sine største låter. «The Message» fra albumet «It Was Written» skulle jeg gjerne hørt i sin helhet, men rapperen ville videre til «Streetdreams» fra samme plate. Fra gatedrømmene kuttet Dj’en elegant over til Lauren Hills nydelige «oooing» og flere hint trengte ikke publikum for å synge med. «If I Ruled the World» runget gjennom Studentersamfundets utallige ganger og rom.

Rapperen gliste takknemlig og gjorde seg til trondheimsvenn da han proklamerte: «Det er første gang jeg er her, men ikke den siste!»

Nas tok oss med helt tilbake til starten – tre år før «Illmatic» ble utgitt – og gjenskapte gjesteverset fra Old-Schoolhitten «Live at the Barbeque» med hiphopgruppa «Main Source». Så tok han fansen videre til nyere slagere. Salen kokte på «Hate Me Now» og «Made You Look».

Høydepunktet var allikevel avslutningen. «One Mic» starter med hviskende rapping før aggresjonen og stemmen stiger og stiger, for så å gå over i hvisking igjen. Tekst og dynamisk fremføring smelter sammen til et magisk øyeblikk. Her viser Nas at han kun trenger en mikrofon for å gi Trondheim en unik konsertopplevelse.

Etter det fikk kvelden en brå slutt. Nas fikk beskjed om at det var på tide å gi seg, og forsvart kjapt av scenen med kurs for afterparty på Rick’s.

Igjen sto 1000 fornøyde fans som hadde vært vitne til en levende legende.

Nas, Trondheim ønsker deg velkommen tilbake når som helst.

Disse låtene spilte Nas:

Hip Hop Is Dead

New York State of Mind

Represent

The World Is yours

Life’s a Bitch

The Message

Streetdreams

If I Ruled The World

Leaders

Hero

I can

Life is What You Make It

Hate Me Now

Purple

Live at the Barberque

Still Dreaming

Get Down

Stillmatic (The Intro)

Strong Will Continue

Patience

Got Yourself A Gun

Made You Look

One Mic

Utsolgt. Nas rappet for en fullsatt Storsalen. Foto: LENA KNUTLI
På trondheimstur. Det var første gang Nas var i Trondheim fredag kveld, men den verdensberømte rapperen lovet publikum å komme tilbake. Foto: LENA KNUTLI