Både Trondheim og andre byer arbeider entusiastisk for å få et nytt arkiv lagt til sin region, men det lokale engasjementet kan være bortkastet.

Avdelingsdirektør Stein Sægrov i kulturavdelingen i Kultur- og kirkedepartementet bekrefter at det foreligger et ønske om å samle alle musikkarkiv på et fysisk sted, i Nasjonalbiblioteket ved Solli plass i Oslo.

- Det har vært tenkt i den retning, sier Sægrov. - Ønsket er at man skal kunne gå inn én dør, for så å finne det man er på utkikk etter av gammelt musikalsk materiale.

Initiativet er på ingen måte nytt. Allerede for ca. 15 år siden var dette forslaget oppe, men de fysiske rammevilkårene har ikke vært på plass. Når Nasjonalbiblioteket nå er under restaurering, blir saken en annen, sier Sægrov.

Tunge krav

Bak planene ligger det faktum at lagring av lyd og bilde er komplekst og vanskelig.

- Det kreves tunge tekniske installasjoner for et slikt arbeid, og dette er allerede på plass i Nasjonalbiblioteket. Dessuten er vi selvfølgelig opptatt av å samle kompetanse på området.

Nasjonalbiblioteket har til syvende og sist ansvaret for denne lagringen, gjennom loven om avleveringsplikt. Alle har derfor plikt til å levere slikt materiale, slik at Nasjonalbiblioteket kan distribuere det til andre institusjoner, forteller Sægrov.

Fånyttes kamp?

Mye tyder på at Trondheim og andre byer som kjemper om popinstituttet, driver en kamp de vanskelig kan vinne. Sægrov medgir at det mest naturlige hadde vært at et slikt institutt ble lokalisert i Oslo.

- Når det gjelder popinstituttet, kjenner ikke jeg planene i detalj. Det er heller ikke sånn at alle funksjoner må ligge i Oslo, men det kan nok ligge litt i kortene når det er snakk om en nyetablering. Vi tar sikte på at det nye musikkarkivet skal være operativt og lokalisert ved Nasjonalbiblioteket fra åpningsdagen i 2005, sier Sægrov.

- Ikke avgjort

Svein Bjørge i arbeidsgruppa som jobber med planene for popinstituttet, avviser sammenhengen mellom oppstarten for popinstituttet og ferdigstillingen av Nasjonalbiblioteket, som begge er planlagt til 2005.

- Dette har vi ikke sett på i det hele tatt, sier Bjørge bestemt.

- Vi har ikke noe ønske om å bli et par kontorer i en lang korridor. Dessuten skal jo instituttet være mye mer enn et arkiv. Vi ønsker fortsatt at lokaliseringsdebatten skal være helt åpen, for dermed å kunne se visjoner og planer fra de kommuner som er interessert.

Skulle popinstituttet bli pålagt noe fra departementets side, ser Bjørge for seg to muligheter.

- Kanskje blir løsningen å legge ned hele arbeidsutvalget og la departementet overta. Ellers kan vi åpne eget arkiv et annet sted, uavhengig av departementet. Men vi ønsker jo å komme i dialog med både departementet og de andre musikkarkivene i denne saken. Hensikten må være at dette kommer populærmusikken til gode, sier Svein Bjørge.

FRODE NIKOLAISEN